Tupperware, ABD iflas mahkemesinin kararı ile yeni bir başlangıç yaparak iflastan çıktı. Efsanevi plastik gıda saklama kabı markası, yeni bir yatırım anlaşmasıyla varlığını sürdürmeye devam edecek. Ancak, şirketin ABD’deki son fabrikası kapanacak ve üretim Meksika’ya taşınacak.
İSMİ DEĞİŞECEK
Delaware mahkemesinde alınan karar ile Tupperware, “The New Tupperware Co.” adı altında yeni bir şirket olarak faaliyet gösterecek. Şirket, 23.5 milyon dolar nakit ve 63 milyon dolar borç indirimi sağlayan bir anlaşmayla, alacaklı bir grup yatırımcıya satıldı. Bu grubun arasında ünlü hedge fon yöneticileri Stonehill Capital Management ve Alden Global Capital bulunuyor.
Efsanevi markanın 78 yıllık tarihinde ABD’deki Hemingway, Güney Carolina’da bulunan son fabrikasının kapanması önemli bir dönüm noktası olacak. 1976’da açılan ve o zamandan bu yana milyonlarca Tupperware ürünü üreten bu tesisin kapanması, yaklaşık 150 işçinin işini kaybetmesi anlamına geliyor.
DÜNYADA 300 BİN TEMSİLCİSİ VAR
Tupperware’in satış modeli olarak ünlü Tupperware partileri ile tanınan doğrudan satış sistemi, yıllardır yerel temsilcilerin aile ve arkadaş çevresine ürünleri tanıtmasıyla büyük bir müşteri kitlesi oluşturdu. Şirketin dünya çapında 300 BİN temsilcisi var ve bu kişiler, Tupperware ürünlerinin satışında önemli bir rol oynuyor.
Şirket, iflasla karşı karşıya kaldığı Mart ayında geleceğinin belirsiz olduğunu duyurmuştu. Daily Mail'de yer alan habere göre; pandemi sırasında evde yemek yapma alışkanlıklarının artmasıyla Tupperware satışlarında geçici bir yükseliş yaşandı, ancak bu artış şirketin büyüyen borçlarını dengelemeye yetmedi. Tupperware, toplamda 1.2 milyar dolarlık borç yükü ile Eylül ayında iflas başvurusunda bulunmuştu.
1946 yılında kimyager Earl Tupper tarafından kurulan şirket, özellikle II. Dünya Savaşı sonrası dönemde sunduğu hava geçirmez kapak teknolojisiyle ev kadınları arasında büyük ilgi görmüş ve gıda saklama alışkanlıklarını değiştirmişti. Ancak son yıllarda tüketici tercihleri cam saklama kapları gibi alternatiflere kayınca Tupperware, pazar payını rakipleri Rubbermaid ve OXO gibi markalara kaptırdı.
AVRUPA VE ASYA'DA BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR
Şirket, yeni bir başlangıç yapma hedefiyle küresel ölçekte genişlemeyi planlıyor. Başta ABD, Kanada, Meksika, Brezilya, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Malezya gibi pazarlarda yoğunlaşacak olan yeni Tupperware Co., Avrupa ve Asya’da da büyümeyi hedefliyor.
Şirketin hisseleri ise yıllar içinde büyük düşüş yaşadı. 2013’te neredeyse 100 dolara kadar yükselen hisse fiyatı, iflas başvurusunun ardından 10 cent’in altına düştü. Yeni anlaşma ile Tupperware borsadan çıkarak özel bir şirket haline gelecek.
Yeni sahiplerinin desteğiyle, Tupperware’in “start-up ruhu” ile yeniden canlanması planlanıyor.