Tadı ve sağlığa olan faydaları ile popüler olan nar, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri. Hem tatlı hem ekşi bir lezzet sunan nar, sadece mutfakta değil, sağlık açısından da birçok yarar sağlıyor. Her gün bir kase nar yemek ise vücudunuzu pek çok açıdan iyileştirebilir. İşte narın vücuda faydaları:
KAN BASINCINI DÜZENLER
Nar özellikle hipertansiyon sorunu yaşayanlar için önemli bir meyvedir ve araştırmalar da nar suyunun sistolik kan basıncını düşürebileceğini ve dolayısıyla kan basıncının kontrol altına alınmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Düzenli olarak nar tüketmek, yüksek tansiyonun yönetilmesine katkıda bulunabilir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Güçlü antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olan özler içeren nar, bağışıklık sistemini güçlendirme ve enfeksiyonlarla mücadele etme konusunda faydalı bir besin kaynağı olabilir. Yapılan çalışmalar, nar özlerinin Candida gibi zararlı mikroorganizmalara karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur.
HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR
Narın hafızayı geliştirme üzerinde de olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalar, nar suyunun düzenli olarak tüketilmesinin hem görsel hem de sözel hafızayı artırabileceğini gösterirken aynı zamanda Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde de umut verici sonuçlar elde edilmiştir.
EGZERSİZ PERFORMANSINI ARTIRIR
Birçok sporcu ve fitness meraklısı için nar, harika bir destekleyicidir. Nar, kaslara giden kan akışını artıran nitrata sahip olduğu için, egzersiz öncesi tüketildiğinde performansı iyileştirir. Öte yandan C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olan nar suyu, vücuttaki kan lipitlerini oksidasyona karşı koruyarak, kalp sağlığını destekler.
KANSERLE SAVAŞIR
Nar, içeriğindeki polifenoller sayesinde güçlü antioksidan ve iltihap giderici özelliklere sahiptir. Özellikle prostat, akciğer ve meme kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucu etkiler gösterdiği bilinirken narın bu bileşenleri, kemoterapi sürecinde de faydalı olabilecek özellikler taşıyor.
OSTEOARTRİTE KARŞI KORUR
Nar, iltihap önleyici özellikleri sayesinde, osteoartrit gibi eklem hastalıklarında da fayda sağlayabilir. Aynı zamanda kıkırdak onarımını destekleyen biyoyararlanımlı bileşikler içerir, bu da eklem sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.