Beta-karoten bakımından oldukça zengin olan havuç, vücutta A vitaminine dönüşüyor.  Bundan dolayı göz sağlığını korur ve gece görüşünü destekler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan havuç, ayrıca kalp-damar sağlığını da korur. Lif bakımından güçlü bir sebze olan havuç, sindirim sistemini düzenleyip kabızlığı önler.

-AŞIRI TÜKETİM CİLT RENGİNİ DEĞİŞTİRİR

Uzmanlar, günde birkaç büyük havucu uzun süre boyunca tüketmenin karotenemi adı verilen geçici bir duruma yol açabileceğini vurguluyor. Bu durumda, kanda biriken beta-karoten nedeniyle özellikle avuç içi ve ayak tabanlarında sarı-turuncu bir renk değişimi görülebiliyor. Zararsız olan bu durum, havuç tüketimi azaltıldığında kendiliğinden düzeliyor.

-DİYABET HASTALARI DİKKAT ETMELİ

Havuç doğal şeker içerdiği için özellikle pişirilmiş havuç, çiğ havuca göre daha yüksek glisemik indekse sahip. Diyabet hastalarının porsiyon kontrolüne dikkat etmesi öneriliyor.

-HER GÜN TÜKETİLMESİ GEREKEN HAVUÇ SAYISI NEDİR?

Beslenme uzmanları, her gün 1-2 orta boy havuç tüketmenin ideal olduğunu söylüyor. Çiğ olarak yenebileceği gibi, hafif buharda pişirildiğinde veya az zeytinyağı ile hazırlandığında beta-karotenin emilimi artıyor. Havuçla birlikte sağlıklı yağlar tüketmek, A vitamininin vücutta daha iyi kullanılmasına da yardımcı oluR.