Araştırmalar, doğru çorbanın sağlığınızı iyileştirmenin ve yaşam süresini uzatmanın anahtarı olabileceğini gösteriyor. Özellikle dünyada yüz yaşını aşmış insanların en çok yaşadığı "Mavi Bölgeler" sakinleri, bu basit yeme alışkanlığını günlük rutinlerinin merkezine koyuyor.

Uzun ömür araştırmacısı ve yazar Dan Buettner, yıllarca bu Mavi Bölgeleri (Okinawa, Sardinya, İkarya vb.) gezerek sırlarını çözmeye çalıştı. 64 yaşındaki Buettner, doktorunun kendisini "en sağlıklı hasta" olarak tanımlamasını sağlayan günlük kuralını ve tarifini paylaştı.

Fitness blog yazarlarının egzotik süper gıdalar peşinde koştuğu bir dönemde, Dan Buettner basit, bitkisel bazlı bir beslenme tarzını savunuyor.

Buettner, formda kalmasına yardımcı olan en önemli kuralını açıklıyor:

"Her güne Sardinya usulü minestrone çorbasıyla başlıyorum; biraz zeytinyağı ve avokado ile tatlandırdığım sebze ve fasulye çorbası. Bu ona doyurucu bir lezzet katıyor."

Bilim insanları, Mavi Bölgeler sakinlerinin alışkanlıklarını test etti ve baklagiller, yeşil sebzeler ve işlenmemiş karbonhidratlar açısından zengin bir diyetin kronik hastalık riskinin azalmasıyla güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu buldu. Buettner'ın çorbasının sırrı da tam olarak burada yatıyor: üç farklı tür baklagil içermesi.

Buettner'ın günlük rutinine dâhil ettiği, besleyici ve doyurucu minestrone çorbasını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ve yönergeler:

Malzemeler:

Baklagiller (Her birinden 150 gram): Kuru nohut, kuru beyaz fasulye, kuru kırmızı fasulye.

Sebzeler: 1-2 adet küp doğranmış patates, 1 orta boy doğranmış soğan, 5 doğranmış kereviz sapı, 5 doğranmış havuç, 8 ezilmiş sarımsak dişi, 400 gram doğranmış domates veya 5 adet cherry domates.

Sıvı: 6-8 su bardağı su veya sebze suyu (daha doyurucu olması için).

Baharatlar: 1 defne yaprağı, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı kırmızı veya siyah biber (isteğe bağlı), tuz.

Yağ: 2 yemek kaşığı zeytinyağı (ve servis sonrası tatlandırmak için ekstra zeytinyağı/avokado).

Hazırlanışı:

Fasulye ve nohutları bir gece önceden suda bekletin.

Tüm malzemeleri (domates ve tuzu hariç) sıvı ile birlikte tencereye ekleyin.

Fasulye ve patatesler yumuşayana kadar çorbayı pişirin.

Yemeği kısık ateşte biraz daha uzun süre pişirmek, lezzetinin derinleşmesini sağlayacaktır.

Buettner, öğle yemeklerinde genellikle katı bir diyete uymadığını, sevdiği meyveleri yediğini belirtiyor. Akşamları ise en önemli uzun ömür kuralını uyguluyor: sosyal etkileşim.

Uzman, akşam yemeğini arkadaşları ve ailesiyle dışarıda yemeyi seviyor ve sosyal bağlantının, sağlıklı beslenme kadar uzun ömür için kritik öneme sahip olduğuna inanıyor. Restoranlarda bile tercihi, kolay hazırlanabilen, bitkisel bazlı ve işlenmemiş gıdalara öncelik vermek oluyor.