Ölüm oranlarının günlük yapılan rutinlere göre sıralanması halinde ilk sırada trafik kazaları geliyor. Bunların başında ise araç kullanırken telefonla ilgilenmek ve konuşmak. Araştırmalara göre, sürüş sırasında telefona bakmak kaza riskini 23 kat artırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, trafik kazalarının %20’si sürücü dikkatinin dağılmasından kaynaklanıyor. Saniyelik dikkatsizlikler, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açıyor.

EVDE TAMİRAT İŞLERİ: Evde tamirat yapmak sıradan bir görev gibi görünebilir, ancak her yıl dünya genelinde yaklaşık 1.000 kişi evdeki elektrikle yanlış müdahale sonucu hayatını kaybediyor. Özellikle çatılarda güvenlik önlemi olmadan çalışmak, düşme sonucu ölümle sonuçlanabilen kazaların başında geliyor.

EMNİYET KEMERİ: Trafikte hız sınırlarını aşmak ve emniyet kemeri takmamak ölüm riskini katlıyor. Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre, emniyet kemeri takmayan birinin ölüm riski 10 kat daha fazla. Hız ihlalleri ise ölümcül kazaların %30’unun temel nedenlerinden. 

YÜZME: Yine en fazla ölümlerin yaşadığı  arasında boğulma geliyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık olarak 236.000 kişi boğulma nedeniyle hayatını kaybediyor. Açık sularda yüzme bilmeden suya girmek ya da tek başına yüzmek, bu ölümlerin önemli nedenleri arasında. WHO’ya göre, boğulma vakalarının %80’i alınabilecek basit güvenlik önlemleriyle önlenebilirdi.

ÇİĞ GIDA TÜKETİMİ: Salmonella, E. coli ve listeria gibi bakteriler, az pişmiş et veya çiğ deniz ürünlerinden bulaşıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), her yıl 420.000 kişinin gıda kaynaklı hastalıklardan öldüğünü bildiriyor. Özellikle çiğ gıda tüketiminde hijyen kurallarına uyulmaması ciddi sonuçlar arasında.

SPOR YAPMA: Egzersiz yapmak her ne kadar sağlıklı bir aktivite olsa da sınırların zorlanması durumunda bu ölümcül bir risk durumuna gelebiliyor. British Heart Foundation’a göre, kontrolsüz spor aktiviteleri nedeniyle her yıl yaklaşık 500 kişi kalp krizi geçiriyor. Özellikle spor ve egzersiz yapmak isteyen 40 yaş üstü bireylerin sağlık kontrolünden geçmeleri gerekli.

KASKSIZ TRAFİĞE ÇIKMA: Hız tutkunların en çok tercih ettiği araçlar arasında motosikletler geliyor. Yine basit görünsede motosiklet ve bisikletlerden kaynaklı ölümler yadsımayacak kadar çok. WHO’ya göre, kask kullanımı baş yaralanması riskini %70, ölüm riskini %40 oranında azaltıyor. 



EV TEMİZLİĞİ ÖLÜMCÜL OLABİLİR: Ev temizliği sırasında çamaşır suyu ve amonyak gibi kimyasalların karıştırılması, ölümcül toksik gazlar üretebilir. Her yıl yaklaşık 100.000 kişi kimyasal zehirlenme nedeniyle hastanelik oluyor. Özellikle kapalı alanlarda kimyasal kullanımına dikkat etmek hayati önem taşıyor.Dağcılık ve kaya tırmanışı gibi sporlar yeterli donanım olmadan yapıldığında ölüm oranı %50’ye kadar çıkabiliyor. ABD Ulusal Park Servisi’ne göre, düşme sonucu ölümler açık hava sporlarında en sık görülen kaza türlerinden biri.

GÜNEŞ IŞINLARI: Her yıl 60.000 kişi cilt kanserine bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Uzun süre korumasız güneşe maruz kalmak, sadece güneş çarpması değil, melanom gibi ölümcül cilt hastalıklarına da yol açabilir.