Evde kolayca hazırlayabileceğiniz Fransız usulü soğan çorbası ile, karamelleşmiş soğanların zengin lezzetini ve eriyen peynirin sıcaklığını keşfedin...
FRANSIZ SOĞAN ÇORBASI (SOUPE À L'OIGNON)
Malzemeler:
4 adet büyük soğan (ince dilimlenmiş)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak (ince doğranmış)
1 yemek kaşığı un
1 litre et suyu (veya sebze suyu)
1 su bardağı beyaz şarap (isteğe bağlı)
1-2 dal taze kekik
1 adet defne yaprağı
Tuz, karabiber
4 dilim baget ekmeği (kalın dilimlenmiş)
1 su bardağı rendelenmiş Gruyère peyniri (veya kaşar peyniri)
Yapılışı:
Tereyağı ve zeytinyağını geniş bir tencerede eritin. Dilimlenmiş soğanları ekleyin ve orta ateşte, sık sık karıştırarak, 20-25 dakika boyunca karamelleşinceye kadar pişirin. Soğanların altın kahverengi bir renk almasına dikkat edin.
Sarımsağı ekleyin ve 1-2 dakika daha soteleyin.
Unu ekleyip karıştırın ve 2-3 dakika boyunca unu kavurun. Bu çorbanın kıvamını artıracaktır.
Beyaz şarabı ekleyin ve karıştırarak 5 dakika kadar pişirin. Alkol buharlaşacak ve sadece lezzet kalacaktır.
(Beyaz şarap kullanmıyorsanız, doğrudan et suyu ekleyebilirsiniz.),
Et suyunu, kekik dallarını ve defne yaprağını ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Çorbayı kaynamaya bırakın, sonra altını kısarak 15-20 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
Bu sırada baget ekmeklerini fırında hafifçe kızartın.
Çorba kaselerine sıcak çorbayı doldurun, üzerine bir dilim kızarmış ekmek koyun ve bolca rendelenmiş Gruyère peynirini serpin.
Peynirin eriyip kızarması için çorbaları fırına verin ve 3-4 dakika boyunca peynir eriyip altın rengini alana kadar pişirin.
Servis ederken sıcak olarak sunabilirsiniz. Klasik Fransız soğan çorbası, soğuk günlerde iç ısıtan ve lezzet dolu bir yemektir. Afiyet olsun!