"Sabahları onsuz uyanamam" ya da "Akşam içersem uyuyamam" deriz... Dünyanın en sık tüketilen içeceklerinin başında gelen kahve, aynı zamanda ömrü de uzatıyor.
Science Direct'e bağlı Ageing Research Reviews dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre düzenli kahve tüketimi, kalp ve solunum yolu hastalıkları riskini azaltarak ömrü ortalama 1.8 yıl uzatabiliyor. Araştırmacılara göre kahve bileşenleri stres adaptasyonunu kontrol ederek, yaşlanma mekanizmalarını da koruyor.
Öte yandan uzmanlar; çay ve enerji içecekleri gibi çeşitli içecekleri de göz önünde bulundurarak çocuklar ve ergenler için günlük kafein sınırlaması önerisinde bulunuyor.
Araştırmacıların yayımladığı açıklamada özetle kahve tüketiminin faydalarını şu maddelerle açıkladı:
- Kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalıklara bağlı ölümlerde azalma
- Kanser ve solunum yolu hastalıklarına bağlı ölümlerde azalma
- Hafıza kaybı
- Depresyon
- Güçsüzlük gibi işlev bozulmalarının birtakım önemli nedenlerini azaltarak bu hastalıklara bağlı ölüm oranlarını azaltıyor.
Araştırma raporunda; kahvenin, bahsi geçen hastalık ve işlev bozukluklarında yüzde 17 azalma sağlandığı ve ortalama yaşam süresini 1.8 yıl uzattığı ifade edildi. Ayrıca kahvenin ve kafein, klorojenik asitler gibi ana bileşenlerinin, stres adaptasyonunu kontrol ettiği ve düzenli kahve alımının, yaşlanmanın ana biyolojik mekanizmalarını koruduğu da belirtildi.
NE KADAR KAHVE İÇİLMELİ?
Uzmanlara göre günde 2-3 fincan kahve içmek yeterli... Uzmanlara göre kahve tüketiminde aşırıya kaçılmaması da önemli bir etken.
Nöroloji Uzmanı Dr. Sudhir Kumar'a göre kahve Parkinson, Alzheimer ve Tip 2 diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltabilir. Antioksidanları iltihapla savaşır ve hücreleri hasardan korur.