Beyaz sirke ucuz, etkili ve çok yönlü olduğu için temizlikte yaygın olarak tercih edilir. Asidik yapısı, lekeleri çözme ve yüzeyleri parlatma konusunda oldukça etkilidir ancak sirkenin kullanımı her yüzey için uygun olmayabilir. Gıda saklama uzmanı Sophie Officer, sirkenin asla kullanılmaması gereken beş alanı açıkladı. 

1- Doğal taşlar 

Sirke, mermer, granit ve kireçtaşı gibi doğal taşların yüzeyine zarar verebilir. Asidik yapısı, bu taşların mineralleriyle reaksiyona girerek zamanla taşın aşınmasına ve yüzeyin matlaşmasına yol açar. Officer, doğal taşlar için pH nötr sabun ve su karışımını öneriyor.

2- Parke zeminler 

Sirke, parke zeminler için de uygun değildir. Asidik özellikleri, vernik veya cilayı aşındırarak zeminleri su hasarına karşı hassas hale getirebilir. Bunun yerine, sert ahşap zemin temizleyicileri kullanmak veya su ve hafif bulaşık deterjanı karışımıyla temizlik yapmak daha güvenli olacaktır.

3- Ev aletleri 

Sirke, hassas elektronik parçalara ve metal yüzeylere zarar verebilir. Elektronik cihazları temizlerken, basit bir mikrofiber bez ve su ya da çok hafif bir bulaşık deterjanı kullanarak, cihazları nazikçe temizlemek daha güvenli bir yöntemdir.

4- Derzler (Fayans Arası) 

Sirke, derzlerdeki boyaların ve dolgu malzemelerinin bozulmasına yol açabilir. Derz çizgilerini temizlemek için karbonat ve su karışımı önerilmektedir. Bu karışım, derzleri temizlerken zarar vermez ve etkin sonuçlar sağlar.

5- Demir ve çelik pişirme kapları 

Sirke, demir ve çelik pişirme kaplarını aşındırarak paslanmalarına yol açabilir. Ayrıca döküm demir tavalarındaki baharatların da sıyrılmasına neden olabilir. Bu tür kaplar için ılık sabunlu su ve aşındırıcı olmayan bir ovma pedi kullanmak daha iyi sonuç verir.