Gıda Standartları Ajansı (FSA), süpermarket zinciri Tesco’nun, içinde salmonella bakterisi tespit edilen Tesco Tzatziki Dip ürününü geri çağırdığını açıkladı. Daily Express'te yer alan habere göre, yapılan rutin testler sırasında, 200 gramlık Tesco Tzatziki Sosu’nda salmonella bulunması üzerine ürünün satıştan çekildiği duyurulurken etkilenen ürünün son kullanma tarihi 24 Kasım 2024 olarak belirlendi. Müşterilerin, satın aldıkları etkilenen ürünleri yememeleri gerektiği vurgulandı. Tesco, bu ürünü satın alan müşterilerine, ürünü herhangi bir Tesco mağazasına iade ederek tam para iadesi alabileceklerini ve fiş göstermeye gerek olmadığını duyurdu.
SALMONELLA NEDİR?
Salmonelloz, Salmonella bakterilerinin neden olduğu ve bağırsakları etkileyen bir enfeksiyondur. Bu bakteri, genellikle hayvanların ve insanların bağırsaklarında bulunur ve dışkı yoluyla yayılır. İnsanlar, kontamine su veya yiyecekler aracılığıyla bu bakteriyi alarak enfekte olabilirler. Salmonella enfeksiyonu, genellikle ateş, kusma, ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Bunun yanı sıra, gastroenterit ve tifo gibi ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir.
Salmonella, vücuda girdikten sonra genellikle 12-36 saat içinde belirtileri göstermeye başlar ve bu semptomlar 2 ila 7 gün boyunca devam edebilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Salmonella enfeksiyonunun belirtileri, diğer mide-bağırsak sorunlarıyla benzerlik gösterebilir, bu da hastalığın tanısının zorlaşmasına neden olabilir fakat enfeksiyon ciddi bir sıvı kaybına (dehidrasyon) yol açabilir.
Salmonellozun yaygın belirtileri şunlardır:
-Ateş
-İshal (diyare)
-İştah kaybı
-Baş ağrısı
-Kramp şeklinde karın ağrısı
-Titreme
-Mide bulantısı
-Kusma
-Dışkıda kan ya da mukus