En besleyici ve sağlıklı gıdalar arasında yer alan yumurtalar zaman zaman görüntülerinde şüpheli detaylar barındırabiliyorlar. Yumurtanın kabuğundaki noktalar ya da çıkıtılar, yumurtanın iç kısmındaki lekeler ve koyu izler kafa karıştırıcı soruları akla getiriyor. 

HANGİ YUMURTA GÜVENLİ?

Yumurtaların siyah veya beyaz oluşu tamamen onu üreten tavuğun genetiğiyle ilgili olduğu için aralarında önem taşıyan bir fark yoktur. Yumurtaların dış kabuğundaki izler tavuğun yumurta kanalından çıkarken yaptığı hareketler sebebiyle oluşur. 

Bazı tavuklar sık sık fazla benekli ve çıkıntılı kabuklara sahip yumurtalar üretse de bu tedirginlik verici bir durum değildir, sadece tavuğun yumurta kanalının yapısından kaynaklanmakta olan bir durumdur. 

İÇ TARAFTAKİ SİYAH NOKTALARA DİKKAT!

Yumurtanın dışında endişe verici izler bulunmasa da iç kısmı önemli bir mesaj verebilir. Yumurtanın iç kısmında siyah noktalar ya da lekeler gördüğünüzde dikkat etmeniz gerekir. Yumurtanın içindeki siyah izler, bakteri ve küf mantarı gibi tüketimi sağlığa zarar verecek organizmaların işaretçisi olabilir. 

Pişirme konusunda da özellikle yumurtanın sarısının iyi pişmemesi durumunda Salmonella bakterisine rastlanabilmektedir. Saklama koşulları ve tazelik durumu yumurtalarda en çok dikkat edilmesi gereken detaylardan olsa da uygun pişirme yöntemleri çeşitli bakterileri öldürmek adına önemlidir.

Yumurtaların kabuklarında içine göre daha fazla bakteri görülür. Özellikle şüphelendiğiniz yumurtalara çiğ haldeyken dokunduğunuzda elinizi yıkamanız büyük önem taşır.