Gelişen teknolojiyle birlikte, yemeklerimizi hazırlamak için mutfaklarda kullanılan araçların sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. 

Son yıllarda popüler hale gelen ve özellikle kızartmalık yiyecekleri düşük yağ oranlarıyla ve kısa sürelerde hazırlamasıyla bilinen airfryer cihazlar, sandığınız kadar sağlıklı olmayabilir. Diyetisyen Ersin Özdemir, bu tür cihazlarda yapılan yiyeceklerin, derin kızartma ya da fırında pişirilenlere göre çok daha fazla kanserojen madde içerdiğini belirterek, 'Mutfağınızdan atmanız gereken ilk eşyalar airfryer olmalı' uyarısında bulundu. 

AIRFRYER CİHAZLAR NEDEN KANSEROJEN MADDE İÇERİYOR?

Söz konusu açıklama için Türkiye'de yapılan çeşitli bilimsel çalışmaları referans gösteren Özdemir, her ne kadar belirli parçaları temizlenebiliyor olsa da, airfryer ürünlerin tam anlamıyla temizlenmesinin imkansız olduğuna dikkat çekti. Vücudumuzun yağ ve kolesterole ihtiyaç duyduğunu aktaran uzman isim, yağ tüketmenin başlı başına sağlığa zararlı bir durum olmadığını iddia etti. 

Öte yandan yapılan çalışmalar, dünyada talep patlaması yaşayan airfryer cihazları hakkında çarpıcı bilgileri ortaya çıkarmakta. 

"TAM ANLAMIYLA TEMİZLEMEK İMKANSIZ"

Kullanıcılara kolaylık sağlaması amacıyla airfryer markaları, makine parçalarını bulaşık makinesinde yıkanacak şekilde üretiyor. Bu özellik, birçok kişiyi satış aşamasında airfryer kullanımının tamamen temiz olduğuna ikna etse de, işin aslı oldukça farklı.

Doktorlar, makinelerde yer alan rezistansların her kullanımın ardından yağlandığını belirtirken, airfryerların iç kısmında büyük bir kir havuzu oluştuğuna dikkat çekiyor. Bu tür cihazları tamamen temizlemenin imkansız olduğunu belirten uzmanlar, 2 ya da 3 bölümü sökülerek temizleniyor olsa bile, airfryer kullanımında geleneksel kızartma tavalarının ve fırınların temizliğine ulaşmanın imkansız olduğunu vurguladı.