Trump'ın İran'a saldırma emrini vermesinin önüne geçen en önemli engellerden biri, ortadan kalkıyor. ABD Kongresi, yapacağı oylamada İran'la bir savaşa yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor.
Temsilciler Meclisi üyesi Ro Khanna’nın önümüzdeki hafta sunacağı Savaş Yetkileri Yasası teklifi, aslıında ABD Başkanı'nın İran'a savaş açma yetkisini kısıtlamayı hedefliyordu.
Ancak Temsilciler Meclisi'ndeki muhalif sesler, bu kararı geçirmek için gereken Cumhuriyetçi desteğinden yoksun kaldı.
Her iki kanatta yaşanacak yenilgi, Trump'ın İran'a yapılacak saldırı emrini iç siyasete takılmadan, istediği gibi vermesine yol açıyor.
Dün konu hakkında yorum yapan bir Beyaz Saray danışmanı, "Önümüzdeki birkaç hafta içinde askeri eylem görme ihtimalimiz yüzde 90" ifadesini kullandı.
TRUMP'IN KENDİ PARTİSİ, TRUMP'TAN KORKUYOR
Amerika Birleşik Devletleri bölgeye iki uçak gemisi ve yüzlerce savaş uçağıyla İran'ın etrafını kuşattı. Kaynaklar İran’a yönelik olası bir harekatın haftalarca sürebileceğini öngörüyor.
Trump'ın partisi olan Cumhuriyetçi kanatta Temsilci Thomas Massie dışında Trump'ın savaş emrini vermesini kısıtlayan yasayı destekleyen bir isim bulunmuyor.
Massie bu durumu "Cumhuriyetçiler başkandan korkuyor" sözleriyle yorumladı. Meclis Başkanı Mike Johnson oylamayı düşürmek adına sadece iki üyesini kaybetme riskini göze alabiliyor.
Senato tarafında ise füzeler fırlatılmadan önce herhangi bir oylama yapılması beklenmiyor.
Senatörler Tim Kaine ve Rand Paul tarafından sunulan tasarı Trump’ın hamlelerine göre şekillenecek.