Yararları birleşenler barındıran bitki çayları, yanlış tüketildiğinde sağlığı bozuyor. Mineral ve vitamin açısından faydalı bu bitkileri çoğu nasıl tüketileceğini bilmiyor. Özellikle ıhlamur başta solunum rahatsızlıkları olmak üzere kemik iltihabı ve boğaz ağrısına iyi gelen bitkiler arasında.
Uzmanlar ıhlamur hazırlarken, nasıl demlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle işlenme şekli ve saklama detaylarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, karanlık yerlerde saklayın uyarısında bulunuyor.
Bunun yanı sıra 100 derece kaynatılan suyun bitkinin üzerine dökülmeden önce yaklaşık 80 derece soğumasının beklenmesi gerektiğini bunun da demlenme sırasında uçucu yağların uçarak aromasını ve etkisinin azalmasını önlediği belirtiliyor.
Genelde çoğu kişi ıhlamuru yaprak kısmıyla beraber suda kaynatıyor. Bunun yanlış olduğunu aktaran uzmanlar, bu şekilde hazırlanan ıhlamurun bir faydası olmayacağını ifade ediyor.
IHLAMUR NASIL HAZIRLANIR?
Kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin üzerine kaynatılmış sıcak su ilave ederek 15 dakika demleyin. Böylelikle tüketilmesi gereken maddeler suya geçer.
Ihlamur çiçeğinde bulunan flavonoit tipi bileşenleri iltihap giderici ve ağrı kesici etkisiyle boğazda tahrişleri önler ve uçucu bileşenler hastaların rahatlamasını sağlar
Ihlamur gibi bitkileri, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, böbrek ve kalp hastaları, tansiyon hastaları ilaçlarla beraber kullanmamalı. Bu tür çaylar, demir emilimini azaltıyor. Bitkiler, yemeklerden 1 ya da 2 saat ve günde 3 bardak şeklinde içilmeli.