Meksika’da bir fırıncının ekmekle ilgili sözleri sosyal medyada büyük tepkiye yol açtı, tartışma kısa sürede İngiltere ile “ekmek polemiği”ne dönüştü.

Meksika'da faaliyet gösteren Green Rhino fırınının kurucu ortağı ve uluslararası alanda tanınan İngiliz fırıncı Richard Hart, katıldığı bir yemek podcast’inde Meksika’da “güçlü bir ekmek kültürü olmadığını” savundu. Hart’ın, “Sandviçler genellikle ucuz, endüstriyel olarak üretilmiş beyaz ve çirkin ekmeklerle yapılıyor” ifadeleri, programın görüntülerinin yeniden dolaşıma girmesiyle birlikte Instagram, TikTok ve X’te geniş yankı uyandırdı.

"BOLİLLO İLE ŞAKA OLMAZ"

Tepkiler büyürken tartışma, yalnızca ekmekle sınırlı kalmayarak mutfak kültürü ve ulusal kimlik eksenine taşındı. Sosyal medyada, torta sandviçlerinin vazgeçilmezi olan bolillo ve mahalle fırınlarının simgesi concha gibi yerel ekmeklerin savunulduğu binlerce paylaşım yapıldı. Bir kullanıcının “Bolillo ile şaka olmaz” ifadelerini kullandığı paylaşım kısa sürede viral oldu.

Birçok Meksikalı, söz konusu ekmeklerin toplumsal sınıfları bir araya getiren ve kültürel kimliğin önemli bir parçası olduğunu vurgularken, özellikle başkentte artan yabancı nüfus ve turizme bağlı “soylulaştırma” tartışmalarının tepkileri daha da sertleştirdiği yorumları yapıldı.

Bazı Meksikalı kullanıcılarda sosyal medyadan İngiltere'nin ekmekleri ile ilgili dalga geçince eleştiriler üzerine Richard Hart, Instagram hesabından bir özür mesajı yayımladı. 

Sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirten Hart, Meksika halkına saygısızlık etme niyetinde olmadığını ifade ederek, “Hata yaptım ve bundan dolayı derin bir pişmanlık duyuyorum” dedi.