Hindistan'da sağlık yetkilileri, nadir görülen bir hastalığın salgın haline gelmesi nedeniyle üç popüler gıdadan uzak durulması gerektiğini bildirdi. Hindistan’ın Pune kentinde 110'dan fazla kişiye Guillain-Barré Sendromu (GBS) teşhisi konulurken, hastalık ilk can kaybını verdi. Hastalık, halk arasında 'sinir kemiren hastalık' olarak da biliniyor. Hindistan'da birkaç gün önce hastalığın yayılmaya başladığı rapor edilirken, şu anda hastalığa yakalanan 17 kişi solunum cihazına bağlanarak yoğun bakımda tedavi altına alındığı bildirildi.

Maharashtra Sağlık Bakanı Prakash, "Pune’de GBS vakalarının artması endişe verici bir durum. GBS hastalarıyla ilgili uzman doktor ekibimizin görüşlerini yakında alacağız. Pune Belediyesi ve Maharashtra Sağlık Departmanı, hasta sayısının artmaması için yoğun şekilde çalışıyor" diye konuştu.

SİNİRLERE SALDIRARAK FELÇ BIRAKIYOR

Bu hastalık, bağışıklık sisteminin periferik sinirlere saldırmasına neden olarak birçok kişiyi hareket edemez ve nefes alamaz hale getiriyor. Aynı zamanda bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrılara yol açabiliyor. GBS, 'Campylobacter jejuni enfeksiyonu' olarak da biliniyor.

UZMANLAR ÜÇ GIDA KONUSUNDA UYARDI

Hindistan’daki uzmanlar, bu hastalığa yakalanma riskini azaltmak için kaçınılması gereken üç gıdayı açıkladı. Mumbai’deki Nanavati Max Süper Uzmanlık Hastanesi Nöroloji Direktörü Dr. Pradyumna Oak, Times of India'ya yaptığı açıklamada şu uyarıda bulundu:
"Bu sendromun en önemli nedenlerinden biri, C. jejuni bakterisinin neden olduğu gastroenterittir. Pek çok başka sebep olsa da özellikle bu bakteriye dikkat edilmelidir çünkü önlenebilir bir nedendir. Dışarıda yemek yemekten kaçının. Paneer (bir tür Hint peyniri), pirinç ve peynir, yüksek nem içeriği ve besin açısından zengin yapıları nedeniyle bakterilerin kolayca çoğalabileceği gıdalardır.

Kirli gıda ve sudan uzak durun. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. Bu hastalık en iyi şekilde ilk iki hafta içinde tedavi edilir. Bu tür vakalarla her zaman karşılaşıyoruz, ancak salgın olması endişe verici."