İnsanlık tarihi boyunca değişimler de beraberinde gelmiştir. Teknolojik açıdan gelişmiş imparatorluklardan biri olan Roma İmparatorluğu'nda madencilik faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkan kurşun kirliliği bilişsel gelişmeye neden oldu.
Nevada Çöl Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmadan bilişsel gerilemeye dair ilginç detaylar ortaya çıktı. Grönland'dan çıkarılan buz çekirdeklerini inceleyen ekip, bu çekirdekler sayesinde önemli bilgilere ulaştı. Buz kütlelerinin içerisine sıkışan gaz kabarcıkları, o dönemlerde atmosfere karışan kurşun kirleticilerinin varlığını tespit ettirdi.
150 YIL BOYUNCA YÜKSEK SEVİYELERE ÇIKTI
Analizler sonucunda, Roma İmparatorluğu'nun yükselmesiyle beraber Avrupa'daki kurşun emisyonlarının MÖ 15 civarında arttığını ve 150 yıl boyunca yüksek seviyelerinde kaldığını kanıtladı.
Uzmanlar ise kurşuna maruz kalmanın bilişsel gerilemeye yol açtığını belirtti. Bulgulardan yola çıkarak araştırmacılar, Roma döneminde kurşun kirliliğinin çocukluk çağında kandaki kurşun seviyesini desilitre başına ortalama 2,5 mikrogram artmış olabileceğini tahmin ediyor. Yaşanan bu kurşun artışı, çocukların IQ'sunda 2 ila 3 puanlık düşüşe neden olduğu ortaya çıktı.
NEDEN ANTİK DÖNEMDE İŞLENEN GÜMÜŞ MADENCİLİĞİ
Kurşun kirliliği, Antik döneminde büyük ölçüde gümüş madenciliği sırasında galenit adı verilen ve kurşun bakımından zengin bir mineralin eritilmesinden dolayı oluşuyordu. Açığa çıkan kurşun atmosfere karışarak yetişkinlerde, kansızlık, kısırlık, hafıza kaybı, kalp damar hastalıkları ve bağışıklığın zayıflamasına neden oluyordu. Çocuklarda ise bu durum IQ düşüşüne yol açıyordu.