İran'ın dün gece Keşm adası üzerinde bir F-35'i vurduğunu iddia etmesi büyük tartışma yarattı. Daha önce benzeri iddiaları yalanlanan ülke bu kez enkazdan parçalar paylaştı.
En çok dikkat çeken enkaz ise uçağın kuyruk kanadından koptuğu iddia edilen bir parça oldu. Parçanın üzerine "Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri" yazdığı ve F-35'ten koptuğu öne sürüldü.
Ancak uzmanlar, paylaşılan enkazın bir F-35 değil hava savunma ve bombardıman görevleri için kullanılan F-15E'ye ait olabileceğini ifade etti.
Uzmanlar, uçağın kuyruk kanadının formunun ve üzerindeki armaların bir F-15E uçağına ait olabileceğini vurguladı.
Günün Trend Haberleri
Uçağın motorunun parçalarına ait olduğu öne sürülen kasalar da görüntülendi. Eğer iddialar doğruya bu savaş tarihinde düşürülen ilk F-35 olacak. Ancak son görüntüler uçağın savaş boyunca 3 kere vurulan F-15E tipi uçak olduğu izlenimini verdi.
F-15E uçakları tüm F serisi uçaklar gibi radar ve kızılötesi sistemlerden gizlenebiliyor. Bunun yanında olağanüstü hız ve manevra kabiliyetine sahip olan uçaklar özellikle füzelere karşı etkili oluyor.
Rus S-400 hava savunma sistemleri ve Çin yapımı erken tespit radarları kullanan İran, F-15E düşürmeyi başarmışsa Rus ve Çin ekipmanlarının ilk resmi başarısı belgelenmiş olacak.
İran basını, kendini uçaktan fırlattığı belirtilen pilotun nerede olduğunu bilmediklerini aktardı. Pilotun bedeni uçağın yakınlarında bulunmadı.
İran hükümeti, şimdi pilotu aradıklarını duyurdu. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ise İran Devrim Muhafızları’nın Hürmüz Boğazı’ndaki Keşm Adası üzerinde bir Amerikan savaş uçağını düşürdüğü yönündeki iddiaları yalanlayarak, tüm ABD uçaklarının durumunun bilindiğini belirtti ve Tahran’ın bu asılsız iddiayı en az altı kez dile getirdiğini söyledi.
www.sozcu.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Mega Ajans ve Rek. Tic. A.Ş'ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.