Belçika’nın Brüksel kentinde yaşayan ve AJ olarak bilinen bir öğrenci, birkaç gün önce oda sıcaklığında bıraktığı makarnayı ısıtıp yedikten birkaç saat sonra yaşamını yitirdi. Yediği yemekten yalnızca 10 saat sonra hayatını kaybeden AJ'nin ölümüne, gıda zehirlenmesine yol açan Bacillus cereus bakterisinin neden olduğu belirlenirken uzmanlar, özellikle pişirilmiş gıdaların oda sıcaklığında uzun süre bekletilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı.
AJ'nin ölümününün ardından yapılan otopsi sonucunda, ölümünün yediği yemekten tam 10 saat sonra gerçekleştiği tespit edilirken Adli tıp raporunda ölüm nedeni olarak karaciğer nekrozu ve akut pankreatit yer aldı.
YEMEKLERİ ODA SICAKLIĞINDA BİRKAÇ SAATTEN FAZLA BEKLETMEYİN
Dr. Bernard, AJ'nin maruz kaldığı durumun nadir olduğunu belirtirken, gıda güvenliği konusunda dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Bernard, pek çok insanın pişirdiği makarnayı ya da diğer yemekleri ertesi gün taze gibi yiyebildiğini ancak yemeklerin oda sıcaklığında birkaç saatten fazla bekletilmemesi gerektiğini vurguladı. “Pek çok insan pişirdikleri makarna ya da diğer erişte türlerini ertesi gün yer ve bu bir sorun oluşturmaz. Ancak birkaç saatten fazla dışarıda kalan (oda sıcaklığında bırakılan) yiyeceklere dikkat edin. Eğer yiyecek tuhaf kokuyorsa, üzülmektense tedbirli olmak her zaman daha iyidir” diyerek, özellikle sıcak yemeklerin hızla soğutulması gerektiğini belirtti.
TEHLİKELİ BİR BAKTERİ
Dr. Bernard, gıda zehirlenmesine yol açan Bacillus cereus bakterisinin ısıya dayanıklı olduğunu ve pişirilmiş yemeklerin oda sıcaklığında bırakıldığında hızla çoğalabileceğini açıkladı. Bu durum, özellikle makarna ve pilav gibi yemeklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bacillus cereus bakterisi, "kızarmış pirinç sendromu" olarak da bilinen bir durumu tetikleyebilir. Bu bakterinin hızla çoğalması, zehirli toksinlerin üretimine yol açar ve yemekler, zehirlenmeye neden olabilecek kadar tehlikeli hale gelir.
2008 yılında, ünlü tıp dergisi Journal of Clinical Microbiology’de, benzer bir gıda zehirlenmesi vakası incelenmişti. AJ'nin ölümünden sonra yapılan araştırmalarda, dışkı örneklerinde Bacillus cereus bakterisinin varlığı tespit edildi.
RİSKLİ GIDALAR VE SAKLAMA KURALLARI
Gıda güvenliği uzmanları, pişirilmiş yemeklerin özellikle de bozulabilir gıda maddelerinin, oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Çiğ etler ve balıklar, pişirildikten sonra hızla tüketilmeli veya dondurulmalı ve kümes hayvanları ve balıkların pişirildikten sonra iki gün içinde, sığır ve kuzu etlerinin ise üç ila beş gün içinde yenmesi veya dondurulması gerektiği vurgulanıyor. Aynı zamanda pilav, peynir, sebze ve makarna gibi gıda maddeleri de riskli kategoride yer alıyor.