Omega 3 yağlarının yanı sıra yüksek oranda D vitamini ve selenyum gibi minerallere sahip olan balığın tüketimi vücudumuz için oldukça önemli ancak bazı balık türleri sağlık açısından risk taşıyabilir. Özellikle ağır metal birikimi, yüksek cıva içeriği ve yaşam alanlarındaki kirlenme gibi faktörlerden dolayı bazı balıkların tüketilmesi riskli olabilir. İşte tüketirken dikkat etmeniz gereken en riskli balıklardan bazıları:
KILIÇ BALIĞI
Kılıç balığı yüksek miktarda cıva içerir ve cıva sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Özellikle uzun vadede nörolojik sorunlara yol açabilirken hamile kadınlar ve çocuklar için tehlikeli olan bu balık, vücutta birikerek zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Vücutta biriken cıva kalp hastalıkları riskini de artırabilir. Büyük ve uzun ömürlü bir balık olan kılıç balığı için yüksek miktarda cıva biriktirdiği için sık tüketilmesi önerilmez.
SOMON
Yetiştirilen somon, organik olmayan ortamlarda yetiştirilen balıklardan biridir ve bu balıkların üretiminde kullanılan yemler ve ilaçlar, vücutta birikerek insan sağlığı üzerinde sorunlar oluşturabilir. Aynı zamanda bazı somon türlerinde ağır metal birikimi de gözlemlenebilir. Yetiştirilen somonlar, genellikle daha az sağlıklı omega-3 yağ asitleri içerirken, katkı maddeleri ve hormonlar açısından daha yüksektir. Bu nedenle, organik ve doğal ortamlarda yetiştirilen somon tercih edilmelidir.
USKUMRU
Kral uskumru da cıva içeriği yüksek balıklardan biridir bu yüzden yüksek yağ içeriği ile bilinir. Kral uskumru, potansiyel olarak kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kral uskumruyu sık tüketmek, cıva birikimini artırabilir ve bu da merkezi sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Kral uskumru, genellikle büyük ve uzun ömürlü olduğu için cıva birikimi de daha fazla olabilir.
MEZGİT
Alaska mezgiti, genellikle sağlıklı bir seçenek olarak görülüyor fakat besin zincirinin alt sıralarında yer alması nedeniyle ağır metaller ve pestisitler gibi zararlı maddelerle kirlenme ihtimali yüksek. Bu balıklar, okyanuslarda kirli suyun etkileri altında büyür ve bu da toksinlerin balığın etinde birikmesine neden olabilir. Alaska mezgiti, ağır metallerin vücutta birikmesine neden olabileceği gibi zararlı kimyasallar ve toksinlere maruz kalmak da ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
KÖPEK BALIĞI
Köpek balığı da kılıç balığı gibi yüksek risk taşıyan balıklardan biridir, yüksek oranda cıva ve diğer toksinler içerir. Öte yandan köpek balıkları okyanusların zirvesindeki yırtıcılar olarak besin zincirinin üst sıralarında yer alır. Bu durum ise köpek balığının daha fazla toksin biriktirmelerine yol açar. Cıva birikimi nedeniyle düzenli köpek balığı tüketimi, uzun vadede sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Tüm bunların yanında köpek balığı türleri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılar arasındadır bu durumda onları çevresel açıdan da zararlı hale getirir.
ÇİPURA
Çipura, lezzetli ve sağlıklı bir balık olarak biliniyor özellikle yoğun çiftliklerde yetiştirilen çipuralar, antibiyotikler ve kimyasal maddelerle beslenebilir. Bu maddelerin vücuda girmesi, bağışıklık sistemi zayıflamasına ve sağlığı tehdit edebilecek diğer olumsuz etkilerle karşılaşılmasına yol açabilir. Öte yandan çipura gibi etli balıklar, fazla yağ içeriği nedeniyle kardiyovasküler hastalıklar için risk oluşturabilir.
TATLI SU LEVREĞİ
Tatlı su levreği, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak, toksinlerin birikmesine neden olabilirken, tatlı su göletlerinde yetişen balıkların bazıları, kirli sularda yaşamaktadır ve bu da onların zehirli maddelerle kontamine olmasına neden olabilir. Tatlı su balıkları, genellikle ağır metallerin ve pestisitlerin biriktiği türlerden biridir ve bu da sağlık sorunlarına yol açabilir.