Market raflarında meyve-sebze seçerken sıkça karşınıza çıkan küçük etiketler, aslında elmanın yetiştirilme şekli hakkında önemli ipuçları sunuyor. Peki bu kodlar ne anlama geliyor ve hangi tür elmayı tercih etmek daha doğru? Uzman isim Zib Atkins rakamların tek tek ne anlama geldiğini açıkladı. 

Atkins'e göre, eğer etiket numarası 3 veya 4 ile başlıyorsa, bu elmanın organik olarak yetiştirilmediği ve üzerinde sentetik bir mum kaplama bulunduğu anlamına geliyor. Uzman isim ayrıca alışveriş yaparken özellikle 9 ile başlayan kodlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Çünkü bu sayı, elmanın organik üretildiğini gösteriyor.

Uzman, "3 ya da 4 ile başlayanlar doğal olmayan, zararlı olabilecek mumlar içerir ve genellikle püskürtülen pestisit kalıntılarını da gizleyebilir" diyerek de uyardı.

Tüketicilere mümkün olduğunda organik ürünlere yönelmelerini öneren Atkins, riskleri azaltmak için de pratik bir temizlik yöntemi de paylaştı. 

PRATİK TEMİZLİK YÖNTEMİ

Bir kabın içine su doldurup bir çay kaşığı karbonat ekleyin, ardından elmaları yaklaşık 15 dakika bu karışımda bekletin. Daha sonra meyveleri çıkarıp sert bir fırçayla temizleyin. Bu yöntem, yüzeydeki pestisitlerin yaklaşık %90’ının uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor.

Elma alışverişi dışında, uzman beyin sağlığı için sepete eklenmesi gereken bazı besinleri de sıraladı. İşte liste:

Ceviz

Ispanak

Bitter çikolata

Avokado

Sardalya

Beynin sürekli enerjiye ihtiyaç duyduğunu söyleyen uzman isim, "Ona omega yağ asitlerince zengin, antioksidan değeri yüksek gıdalar sunmalısınız" dedi. Atkins, özellikle bitter çikolatanın önemine dikkat çekti.

Kakaonun temel bileşeninin flavonoidler olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu bileşiklerin çilek, çay, yaban mersini, elma ve soğan gibi pek çok bitkisel gıdada bulunsa da, kakao çekirdeği bu maddelerin en yoğun kaynaklarından biri olduğunu ifade ettiler. Faydalarından yararlanmak için kakao çekirdeğini yemek gerekmiyor onun için bitter çikolata yeterli oluyor.