İsrafı azaltmak için Japon Bilim insanları, dört basit ama etkili yöntem önerdi. Tokyo'daki Teikyo Üniversitesi'nden atık yönetimi uzmanları Kohei Watanabe ve Tomoko Okayama'nın geliştirdiği bu yöntemler, buzdolabınızda yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını ve çöpe gitmemesini sağlıyor.

ÜSTTEN ALTA DİZME YÖNTEMİ

Buzdolabınızdaki yiyecekleri genellikle rastgele mi yerleştiriyorsunuz? Bu durum, eski ürünlerin arkada ya da altta kalıp unutulmasına neden olabilir. Uzmanlar, son kullanma tarihi yaklaşan yiyecekleri en üst rafa yerleştirmenizi öneriyor. Böylece buzdolabını her açtığınızda önceliği bu ürünlere vererek israfın önüne geçebilirsiniz. Taze ürünler ise alt raflara konulmalı ve zamanla yukarı taşınmalı.

KAPLARINIZ ŞEFFAF OLSUN

"Ne görünmüyorsa, unutulur." düşüncesiyle uzmanlar, yiyeceklerinizi opak kaplar yerine şeffaf kaplarda saklamanızı öneriyor. Böylece buzdolabını her açtığınızda elinizde ne olduğunu görür, bozulmadan tüketme şansınızı artırırsınız. Şeffaf kaplar, özellikle hangi yiyeceklerin önce tüketilmesi gerektiğini belirlemede de büyük kolaylık sağlıyor.

MOTTAİNAİ DUYGUSU: YANİ YİYECEKTEN ÖZÜR DİLEMEK 

Japonca'da 'mottainai', kaynakların israf edilmesine duyulan pişmanlık anlamına geliyor. Araştırmacılar, israf edilen her yiyecek için küçük bir özür dilemenin bile farkındalık yaratabileceğini iddia ediyor. Hatta bunun için "Seni yiyemedim, çok üzgünüm" yazan özel çıkartmalar bile geliştirildi.  Böylelikle katılımcılar israfı azaltabileceği düşünülüyor.

RENKLE KODLAMA

Buzdolabındaki gıdaları renkli etiketlerle işaretlemek, hangilerinin acilen tüketilmesi gerektiğini görsel olarak hatırlatabilir.

Örneğin:

Kırmızı etiket: Hemen yenmeli

Sarı etiket: Kısa süre içinde tüketilmeli

Yeşil etiket: Daha uzun süre dayanır