Japonya, Batı'nın teknolojik konforlarından çoğuna sahip olmasın rağmen bulaşık makineleri söz konusu olduğunda farklı bir yaklaşım sergiliyor. Bu durum ise Japon kültüründeki bazı temel değerlerden ve yaşam alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Bu durumun sebebi sadece alan sınırlamalarıyla ilgili değil daha çok yemek pişirme alışkanlıklarıyla ilgilidir.
Japonlar, el temizliğinin titizliğine büyük değer verir ve birçok Japon, teknolojinin bu hassasiyeti tam olarak yerine getiremeyeceğini düşünür. Aynı zamanda bulaşık makinelerinin enerji tüketimi yüksek olduğundan, Japonya'da bu makineler genellikle büyük, zengin aileler veya geniş evlerde bulunur. Aynı zamanda Japonların bulaşık makinesini almayı gereksiz bulmasının bir nedeni de el yıkama geleneğinin yaygın olmasıdır. Japon kültüründe, yemek sonrası bulaşık yıkamak, sadece bir temizlik işlemi değil, aynı zamanda günlük yaşamın kabul görmüş bir parçasıdır.
ZAMANLA DEĞİŞEN YİYECEK ALIŞKANLIKLARI
Japonya'nın hızlı yemek kültürü, hazır gıdalar ve otomatlar aracılığıyla şekillenmiş ve hemen her köşe başında karşınıza çıkabilen yiyecek otomatları, Japonların yemek kültüründe önemli bir rol oynuyor. Evde yemek yapma ihtiyacı, dışarıdan alınan yiyecekler veya mikrodalgada ısıtılabilen hazır yemeklerle minimuma indirilirken, bu durum Japonların günlük yaşamında büyük bir kolaylık sağlar ve bulaşık işlerinin de azalmasına katkı sağlar.
Evde yemek yapma oranı az olsa da, Japonya'da hazırlanan yemekler genellikle basit, hızlı ve az bulaşık çıkaran türlerden oluşur. Kızartmalar ya da pratik yemekler dışında genellikle bulaşık çıkaran karmaşık yemekler tercih edilmiyor böylece Japonya'daki küçük mutfak alanlarından çok, yemek pişirme alışkanlıklarının bir sonucu olarak şekillenir.
Sadece Japonya'da değil aynı zamanda Uzak Doğu'nun diğer bazı ülkelerinde de benzer eğilimler gözlemleniyor. Özellikle Çin ve Singapur gibi ülkelerde bulaşık makineleri çok yaygın değil ve Bu ülkelerde de Japonya'da olduğu gibi, genellikle küçük boyutlu tezgah üstü makineler tercih ediliyor.