Kolombiyalı bekar anneler, deniz canlısı piangua toplayarak para kazanıyorlar. Çoğu küçük yaşlarda bu işi öğrendiğini söylerken bazıları ise iş bulamadıkları için bu mesleğe yöneldi.

Pasifik kıyısındaki Bahia Malaga bölgesinde yetişen ve mangrov ormanlarında "piangua" ismiyle bilinen deniz kabuklusu Kolombiyalı kadınların para kazanma alanı oldu. Geleneksel yöntemlerle topladıkları pianguaları satarak geçimlerini sağlıyorlar. 

BÖLGEDE DEĞERLİ BİR BESİN KAYNAĞI

Piangua Toplayıcısı Kadınlar Derneği'ni kuran Kolombiyalı kadınlar hem kültürel miraslarını yaşatıyor hem aynı zamanda çevrenin korunmasına katkıda bulunuyorlar. Nesilden nesile aktarılan yöntemlerle toplama işini yapan kadınlar, piangua'nın bölge için de besin kaynağı olduğunu söylüyor.

KADINLARA EĞİTİM VERİLDİ

Ekonomik açıdan oldukça değerli olarak kabul edilen Piangua, bölgede çevresel direniş biçimine dönüştü.Uluslararası Geçiş Dönemi Adaleti Merkezi (ICTJ) ve Avrupa Birliği (AB) gibi kuruluşların desteğiyle, kadınlara son dönemde 8 kano, 30 hasat kiti ile 5 saklama ve işleme kiti sağlandı. Ayrıca, kabukların yeniden kullanımı konusunda da eğitimler verildi.