Alkol tüketimi kadınlar ve erkekler arasında farklı etkiler yaratıyor, aynı miktarda alınan alkol genellikle kadınların kanında daha yüksek kaldığı gözlemleniyor. Bu durumun birçok nedeni varken bu farklılığın öne çıkmasına neden olan faktörlerden biri vücut ölçüleri ve su oranı önemlidir.  

Genellikle daha iri yapıda olan erkekler alkolün etkilerine karşı daha dayanıklı olurken araştırmalar, kadınların karaciğerlerinde alkolü metabolize etmek için gerekli olan alkol dehidrojenaz (ADH) enziminin erkeklere göre daha düşük seviyelerde bulunduğunu gösteriyor. 

YAĞ ORANI ÖNEMLİ BİR ETKEN 

Su alkolün vücutta dağılmasını kolaylaştırırken yağ ise alkolü tutma eğilimine girer bu durumda kadınların genellikle daha yüksek yağ oranına ve daha düşük su oranına sahip olmaları, alkolün etkisini artırarak daha hızlı sarhoş olmalarına neden olur.

KADINLAR DAHA KOLAY BAĞIMLI OLUYOR

Aşırı alkol tüketmek kadınlarda bağımlılık ve sağlık sorunlarının daha hızlı gelişmesine olanak sağlarken, kadınlar alkol bağımlılığı açısından daha yüksek risk altında olurlar. Bu duruma ise "teleskoplama" denir. Kadınlar genellikle erkeklerden daha geç yaşta alkol almaya başlasa da, bağımlılık geliştirme süreçleri daha kısa sürer.