Lutenitsa, özellikle Bulgaristan, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve kısmen Balkanların diğer bölgelerinde popüler olan geleneksel bir sostur. Lutenitsa genellikle sonbaharda yapılır ve kış için saklanır. Malzemeleri gereği sonbaharda lezzetli olan lutenitsa tarifi haberimizde.
LUTENİTSA TARİFİ
Malzemeler:
1 kg kırmızı biber
500 g domates (olgun)
200 g havuç
1 büyük patlıcan (isteğe bağlı)
3-4 diş sarımsak
100 ml zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz (damak tadına göre)
Karabiber (isteğe göre)
Kırmızı pul biber (isteğe göre)
Hazırlık:
Biberleri ve patlıcanı közleyin: Kırmızı biberleri ve patlıcanı fırında veya ocakta közleyin. Közlenmiş sebzelerin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın.
Domatesleri soyun: Domateslerin kabuklarını kaynar suda hafifçe haşlayarak soyun. Soyulmuş domatesleri doğrayın.
Havuçları haşlayın: Havuçları soyup küçük parçalar halinde doğrayın ve yumuşayana kadar haşlayın.
Sebzeleri pişirin: Közlenmiş biber, patlıcan, doğranmış domates ve haşlanmış havuçları geniş bir tencereye alın. Sarımsakları ince doğrayın ve ekleyin. Üzerine zeytinyağı, sirke, şeker, tuz ve baharatları ilave edin.
Kısık ateşte karıştırarak pişirin: Karışımı kısık ateşte sürekli karıştırarak yaklaşık 1 saat boyunca pişirin. Lutenitsanız istediğiniz kıvama gelene kadar pişirmeye devam edin. Eğer daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz, el blenderı ile karıştırabilirsiniz.
Soğutun ve kavanozlara doldurun: Karışım iyice pişip koyulaşınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan lutenitsayı sterilize edilmiş kavanozlara doldurun.
Servis: Lutenitsayı ekmek üzerine sürerek veya et, peynir yanında servis edebilirsiniz.
PÜF NOKTALARI
Pürüzsüz bir kıvam için blender kullanabilirsiniz: Kıvamını daha pürüzsüz hale getirmek isterseniz, karışımı ocaktan almadan önce el blenderı ile çekebilirsiniz. Ancak bazıları, sebzelerin küçük parçalarının da görünmesini ve hissedilmesini sever, bu yüzden tamamen püre haline getirmek zorunda değilsiniz.
Daha koyu kıvam için suyun buharlaşmasını sağlayın: Lutenitsanın çok sulu olmasını istemezsiniz. Bu yüzden sebzelerin pişerken suyunun büyük kısmını çekmesini sağlamak önemli. Eğer hala fazla suluysa, pişirme süresini biraz daha uzatın.
Lutenitsanın tadının oturması için hazırladıktan sonra birkaç gün bekletmek daha iyi sonuç verir. Lezzetlerin iyice harmanlanması için en az 24 saat dinlenmesini tavsiye ederim.