Makine mühendisliği yardımcı doçenti Dr. Mostafa Hassanalian'ın çalışmaları dikkat çekti, Hassanalian ölü kuşlardan kameralı dronelar oluşturdu.

Tahnit edilmiş kuşlardan yapılan bu droneların doğal ortamlara uyum sağlayarak çevreden veri toplayabileceklerini ve bilimsel araştırmalara katkı sunabileceklerini belirten bilim insanları, şu ana kadar güvercin, sülün ve ördek gibi çeşitli kuş türlerini robot olarak kullanmayı başardı.

Özellikle güvercin kanatlarının yeniden yapılandırılmasıyla tasarlanan dronelar, doğal hareketleri simüle edebilmesiyle dikkat çekti.

Suda süzülme yeteneği için ördek ayaklarını taklit eden özel parçalar tasarlandığını aktaran araştırmacılar, yüzen robotlara araştırmacılara anlık veri iletimi sağlayan kameralar yerleştirdiklerini de ifade etti.

MAHREMİYET ENDİŞESİ BAŞLADI: CASUSLUK YAPABİLİRLER

Makine mühendisliği yardımcı doçenti Dr. Mostafa Hassanalian, bu çalışmalarının amacını “Robot kuşları belirli alanlara yayarak, bilim insanlarının diğer hayvanları ürkütmeden yaban hayatını gözlemlemesini sağlamak” şeklinde açıkladı. Ayrıca, hiçbir hayvana fiziksel zarar verilmediğini ve böyle bir amaçlarının olmadığını vurguladı.

Çalışma, bilim çevrelerince önemli bir atılım olarak görülürken, kullanılan ileri teknoloji casusluk ihtimallerine yönelik bazı endişeler de doğurdu. Ekip, ilerleyen dönemlerde bu drone koleksiyonuna yılan, kertenkele ve hatta kurbağa gibi farklı türleri de eklemeyi planlıyor.