Kanada’nın Manitoba ve Saskatchewan eyaletlerinde çıkan orman yangınları, olağanüstü hal ilan edilmesine ve on binlerce kişinin tahliyesine neden oldu.
Saskatchewan Eyalet Başkanı Scott Moe, Prince Albert kentindeki basın toplantısında yangınların günler, haftalar, belki de aylar sürebileceğini söyledi.
Moe, “Hava tahminlerine baktığımızda durum daha da kötüleşecek gibi görünüyor. Yağmur beklenmiyor. Bu çok ciddi bir durum.” diye konuştu.
ABD'YE SIÇRAYABİLİR
Manitoba Eyalet Başkanı Wab Kinew, yangınlar sebebiyle 17 bin kişiyi tahliye ettiklerini duyurdu. Bu, eyalet tarihindeki en büyük tahliye operasyonu oldu.
Yangınlar, 2024 yılında eyalet genelinde 491 bin dönüm araziyi kül etti. Ülke genelinde 158 aktif yangın var ve bunların çoğu kontrol altına alınamıyor.
Askeri birlikler, tahliyelerin büyüklüğü nedeniyle sürece dahil edildi. Ancak yangınların ABD'ye doğru ilerlemesi, iki ülkeyi de tehdit ederek durumu daha da tehlikeli bir hale getiriyor.
Yangınların yarattığı dumanın rüzgarla birlikte güney yönünde ABD’nin Ortabatı eyaletlerine yayılması bekleniyor.