Günümüzde evimizde kullandığımız elektronik cihazlar sadece kullanılırken değil aynı zamanda kapalı olduklarında da elektrik tüketmeye devam ediyor. Telefonlar, tabletler, akıllı saatler gibi günlük hayatımızda sıkça kullandığımız cihazların şarj aletlerinin prizde takılı olup olmaması, genellikle göz ardı edilen bir konu. Uzmanlar, fişe takılı kalan elektronik ürünlerin yıllık elektrik tüketimine büyük katkı sağladığını ve bu durumun önemli bir enerji kaybına yol açtığına dikkat çekti. 

Prizde takılı bırakılan cihazlar, farkında olmadan önemli miktarda elektrik harcanmasına yol açar. Televizyon, ütü, saç kurutma makinesi gibi büyük ev aletlerinin yanı sıra, fişe takılı duran şarj adaptörleri de yılda yüzlerce lira ekstra elektrik masrafı oluşturur. Bu yüzden, cihazlarınızın şarjı tamamen dolduğunda şarj aletlerini prizden çekmek, enerji verimliliği açısından önemli bir adımdır. 

PRİZDE TAKILI BIRAKILAN CİHAZLAR ELEKTRİK TÜKETİMİN ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLİYOR

Uzmanlar, Türkiye'de tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 25'inin evlerde kullanıldığını ve bu oranı artıran en büyük faktörlerden birinin de evde fişe takılı kalan cihazlar olduğuna dikkat çekti. Yapılan araştırmalar ise prizde bırakılan cihazların toplam enerji tüketiminin yüzde 5'ini oluşturduğunu ortaya koyuyor. Enerji verimliliği açısından, evdeki elektronik cihazların yalnızca açıkken değil kapalıyken de elektrik harcadığını unutmamak gerekir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon gibi cihazlar, kapalı durumdayken bile prizde takılı kalırsa, enerji tüketimine neden olur. 

ŞARJ ALETLERİ 

Telefon, tablet ve diğer akıllı cihazlar, hayatımızın vazgeçilmez parçalarından birdir ve şarj aletleri, çoğu zaman kullanıldıktan sonra prizde bırakılır fakat telefon tamamen şark edilmiş olsa bile şarj cihazı prizde takılı kaldığında elektrik tüketmeye devam eder. Uzmanlar, şarj işlemi tamamlandıktan sonra cihazları prizden çekmenin tasarruf sağlamak için basit ama etkili bir yöntem olduğunu aktardı. 

MİKRODALGA VE FIRINLAR 

Mikrodalga fırınlar ve bazı zamanlayıcı özellikli cihazlar, yemek pişirildikten sonra genellikle açık unutulur. Bu cihazlar, yemek pişirme sırasında tükettikleri elektriğin yanı sıra, fişte bırakıldıkları sürece büyük miktarda enerji harcarlar. Bu tür cihazların fişlerini çekmek, evdeki enerji verimliliğini artırmada önemli bir rol oynar.

BİLGİSAYARLAR VE TELEVİZYONLAR 

Bilgisayarlar, özellikle uzun süre kullanılan cihazlardır ve kapalı olsalar bile elektrik tüketimine devam ederler. Eğer bilgisayarınızı tamamen kapatmadıysanız fişi çekmeniz tasarruf sağlayacaktır. Televizyonlar da kapalı olduklarında bile enerji tüketmeye devam ederler. Birçok kişi televizyonu kapattığında, aslında cihazı uyku moduna almış olur ve arka planda enerji tüketimi devam eder. Günde 24 watt enerji harcayan televizyonların fişinin çekilmesi hem enerji tasarrufu sağlarken hem de cihazın ömrünün uzamasına yardımcı olur. 

DİJİTAL UYDU ALICILARI 

Televizyon kapatıldıktan sonra, genellikle uydu alıcıları fişte unutulabilir fakat uydu alıcıları da enerji tüketen cihazlardır ve günde yaklaşık 22 watt elektrik harcarlar. Uydu alıcısının fişini çekmek, televizyon ve diğer cihazlar ile birlikte enerji tüketimini önemli ölçüde azaltabilir.