İlaç, kozmetik, boya gibi alanlarda kullanılan şifalı bitki safran bu kez de peynirle buluşuyor. Kars'ta safranlı peynir testleri yapılmaya başlandı. Deneme sürecinde olan peynirlerin olgunlaşması bekleniyor. Yakında ise bu ilginç lezzet tüketicilere tattırılacak.
Gıda mühendisi tarafından deneme üretimi yapılan safranlı Kafkas çoban peyniri, yakında tüketicilere sunulacak. Türkiye'de peynir üretiminde ilk sıralarda yer alan Kars, çeşitli peynirlere ev sahipliği yapıyor.
KARS'TA YENİ PEYNİR TÜRÜ ÜRETİLİYOR
Uzun süredir Kars'ta peynir üreticiliği yapan İlhan Koçulu, 1940'lı yıllarda yapılan ve zamanla unutulan Kafkas çoban peyniri için tekrardan çalışmalara başladı. Peynirlerin olgunlaşması için 2 ay dinlenmesi beklenecek.
SAFRAN PEYNİRLE BULUŞUYOR
Hemen hemen her alanda kullanılan safranı peynirde deneyen Koçlu, ilk üretimi olan peyniri olgunlaşması için bekletiyor. Tat analizlerinden sonra seri üretimle buluşacak olan safranlı peynirin tadı da merak konusu oldu.
Safranın insan vücuduna faydaları olduğunu aktaran Koçlu, depresyon iyi geldiğini ve tokluk hissi yarattığını da ekledi. Koçlu, özel bir ürün çıkarmak istediğini ifade ederek, peyniri yapım aşamalarına değindi.
Koçlu şunları söyledi:
"Ölçülendirdiğimiz safranı havanda dövüp sıcak suda bekletiyoruz. Rengini ve aromasını suya geçirmesini sağlıyoruz. Daha sonra da sütümüze katıp mayalıyoruz. Bundan sonra çoban peynirinin üretim aşamalarını uyguluyoruz. Peynirleri kalıplardan çıkardıktan sonra dinlendiriyoruz, daha sonra sıcak odada olgunlaştıracağız. Bir süre burada bekledikten sonra tekrar soğuk odaya alacağız ve son olarak tat testlerini yapacağız."