Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BRICS liderler zirvesinde konuştu. Gutteres, BRICS ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
BRICS ülkelerinin dünya nüfusunun yarısını kapsadığı üzerinde duran Gutteres, BRICS'in çok taraflılık ve uluslararası sorunların çözülmesi konusuna olan bağlılığını övdü.
Guterres, toplulukların bireysel hareket etmesinin olumsuz etkilerini vurguladı ve "Küresel zorlukların üstesinden gelmek için küresel bir aile olarak çalışan bir uluslar topluluğu gerekir." dedi.
Modern uluslararası finans sisteminin birçok ülkenin ihtiyacını karşılamadığını söyleyen Gutteres, "modası geçmiş, etkisiz ve adil olmayan" uluslararası mali yapıda reform yapılması gerektiğini belirtti.
Gutteres, artan savaşlara da değindi. 'Barış mekanizmasının' geliştirilmesi gerektiğini söyleyen BM Genel Sekreteri, "Buna Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) günümüz dünyasını yansıtmasını sağlayacak reformlar da dahil" diye ekledi.
Gazze'de ve Ukrayna'da ateşkesin sağlanması gerektiğinin altını çizen Gutteres, "dünyanın genel bir barışa ihtiyacı olduğunu" söyledi.
Guterres, "Kısa bir süre önce BM Genel Kurulu kararıyla bir kez daha teyit edildiği üzere, işgalin sona erdirilmesi ve iki devletli çözümün tesis edilmesi için geri dönüşü olmayan bir ilerleme kaydetmemiz gerekiyor" dedi.
Guterres, Lübnan'a da değindi. 1701 sayılı BMGK çözüm önerisinin "tamamıyla" uygulanması gerektiğini söyledi.
Antonio Guterres'in BRICS zirvesine katılması eleştiri almıştı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Guterres'in Ukrayna Barış Zirvesi'ne katılmayıp, BRICS zirvesine gelen daveti kabul etmesini "BM'nin saygınlığını zedeleyen yanlış bir hareket" olarak değerlendirmişti.