Son yıllarda dünya çapında popüler olan mavi çay,  kafeinsiz olması ve sağlığa olan faydaları ile dikkat çekiyor. Aslında Güney Asya'nın geleneksel bitkisi olan kelebek bezelye çiçeği (Clitoria ternatea) bitkisinin kurutulmuş yapraklarının demlenmesiyle yapılan mavi çay, rengi ve sunduğu faydalarla da tüketicilerin ilgi odağı olmuş durumda. 

MAVİ ÇAYIN FAYDALARI 

Mavi çay zengin antioksidan içeriğiyle öne çıkarken, antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek hücre hasarını engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özelliği sayesinde yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yapılan araştırmalar, mavi çayın kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamaktadır. Çayın içerdiği bileşikler, kan dolaşımını artırarak kalp fonksiyonlarını güçlendirmeye yardımcı olurken, mavi çayın beynin fonksiyonlarını destekleyici etkileri de vardır. Özellikle bilişsel işlevlerin korunmasına yardımcı olduğu ve odaklanmayı artırdığı gözlemlenmiştir. 

Mavi çayın bir diğer önemli faydası ise anti-diyabetik özelliklere sahip olmasıdır. Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olan bu çay, diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltabileceği gibi mevcut diyabet hastalarının da kan şekerini kontrol altında tutmalarına yardımcı olur. Bu yönüyle de şeker hastaları için bir seçenek olur. Antioksidanlar bakımından zengin olan mavi çay, düzenli tüketildiğinde kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Çayın içinde bulunan bileşikler, serbest radikallerin vücutta yayılmasını engelleyerek hücresel düzeyde kanser riskini azaltır. Bilimsel çalışmalar, mavi çayın bu potansiyelini destekler. Öte yandan mavi çayın içerdiği flavonoidler, cilt elastikiyetini artırıcı özelliklere sahiptir. Bu sayede, yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur, cildin daha genç ve sağlıklı görünmesine olanak tanır. 

NASIL HAZIRLANIR? 

Mavi çayı hazırlamak oldukça basittir. Bir fincan mavi çay hazırlamak için bir çay kaşığı kurutulmuş kelebek bezelye çiçeği yaprağını sıcak suya ekleyin ve 5-10 dakika boyunca demlemeye bırakın. İsterseniz bal veya limon ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Özellikle limon eklendiğinde çayın rengi maviden pembeye döner ve bu görsel değişim içeceğe ayrı bir cazibe katar.