Kelle paça, Türk mutfağının en besleyici lezzetlerinden biridir. Genellikle soğuk kış günlerinde tercih edilen bu çorba, koyun veya dana kelle ve paçası ile hazırlanır. İçerdiği zengin kolajen ile eklem sağlığını desteklediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir. Ancak kelle paçanın şifasını artıran bir malzeme daha var. O da terbiyesindeki süt ve yumurta karışımı. Bu ikili, çorbanın lezzetini bir kat daha artırırken, sindirimi kolaylaştırır ve besin değerini pekiştirir.

KELLE PAÇA ÇORBASI NASIL YAPILIR? 

Derisi soyulmuş kuzu kelleyi soğuk suyla iyice yıkayın ve suyu değiştirerek 3-4 kez bu işlemi tekrarlayın. Kelleyi temizlemek bu aşamada çok önemlidir. Kuzu kelle ve ilikli kemikleri geniş bir tencereye koyup bol su ile düdüklüde haşlayın. Haşlanan kellenin etlerini ayıklayın ve kemiklerden ilikleri çıkarın. Haşlama suyunu süzerek başka bir tencereye alın, tuz ekleyin ve kaynamaya bırakın. Çorbanın terbiyesi için, 1 su bardağı süt, yumurtanın sarısı, 3 yemek kaşığı un ve çorbadan alınan 1 kepçe suyu bir kasede çırpın. Bu karışım, çorbaya eklenmeden önce ısı dengesini koruyarak eklenmelidir. Terbiyeyi kaynayan çorbaya karıştırarak ilave edin. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.

İÇİNE SARIMSAK EKLEYİN 

Bu tarif içindeki süt ve yumurta karışımıyla lezzet yükseltirken, çorbanın hem besleyiciliğini hem de lezzetini artırır. Aynı zamanda kelle paça çorbasını içmeden önce ekleyeceğini sarımsak da güçlü antibakteriyel, antiviral ve antioksidan özellikleriyle vücuda birçok fayda sunar.

Kelle paça çorbasına eklenen sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sağlığını destekler ve vücuttaki birikmiş toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Sarımsak, vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurken, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Sarımsak ayrıca kelle paça çorbasının lezzetini derinleştirir. Özellikle limonlu ve sirkeyle servis edilen çorbanın tadını daha da zenginleşir.