Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan kelle paça veya işkembe çorbası çoğu zaman hastalıklardan korunak için tercih ediliyor. Özellikle kış aylarında tercih edilen kelle paça veya işkembe çorbası yoğun aroması nedeniyle herkese hitap etmeyebilir. Bu durumda uzmanlar, kelle paça veya işkembe çorbasına sağlıklı bir alternatif olarak balkabağı çorbasını öneriyor. 

BALKABAĞI ÇORBASININ FAYDALARI 

Balkabağı çorbası, hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olarak kış aylarında tercih edilebilecek mükemmel bir çorba alternatifi sunar. İşte balkabağı çorbasının sağlığımıza olan faydaları:

-Balkabağı, yüksek oranda A vitamini içerir. A vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyonlara karşı koruyan önemli bir besin maddesidir.

-Balkabağındaki beta-karoten, güçlü bir antioksidan olup, vücudu serbest radikallerin zararlarından koruyarak, hücre yenilenmesini destekler ve yaşlanma etkilerini azaltır.

-Balkabağı yüksek lif içeriğiyle sindirim sistemini düzenler, kabızlık gibi sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olur ve bağırsak sağlığını iyileştirir.

-Balkabağı çorbası düşük kalorili bir alternatiftir, bu yüzden diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmeye özen gösteren bireyler için ideal bir seçenektir. Tok tutarak, öğün aralarını dengeler.

-Balkabağı, cilt sağlığını iyileştiren A vitamini ve antioksidanlar içerdiğinden, cildin genç ve canlı kalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, sivilce ve diğer cilt problemlerinin azalmasına da katkıda bulunabilir.

-Balkabağındaki beta-karoten, göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Uzun vadede göz hastalıkları ve gece körlüğü gibi sorunlara karşı koruyucu etki gösterebilir.

BALKABAĞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Tavuk suyu, bal kabağı püresi, kuru soğan, kekik, tane karabiber ve ince doğranmış sarımsağı bir tencereye ekleyin ve kısık ateşte yarım saat boyunca pişirin. Karışımı ocaktan alarak bir blender yardımıyla pürüzsüz hale getirin. Püre haline gelen çorbayı tekrar ocağa alın ve yavaşça kremayı ilave edin. Kısık ateşte 5 dakika kadar pişirmeye devam edin. Servis yaparken üzerine doğranmış taze maydanoz serpebilirsiniz.