Soğuk kış günlerinde vücut daha fazla besin ve enerjiye ihtiyaç duyar. Bu dönemde, birçok farklı kültürde geleneksel olarak tüketilen çorbalar, hem mideyi ısıtmak hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için ideal seçeneklerden biri haline gelir. Rus ve Ukrayna mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan borş (borsch) çorbası, soğuk havaların en iyi dostu ve sağlık için adeta bir şifa kaynağı olarak dikkat çekiyor. Kelle paça çorbası gibi geleneksel ve besleyici seçenekler olsa da, borş çorbası sunduğu sağlık yararlarıyla kelle paçadan daha çok ilgi odağı oluyor. 

BORŞ ÇORBASININ FAYDALARI 

Borş çorbasının ana malzemeleri arasında pancar, havuç, lahana ve patates bulunur ve pancar, borş çorbasına rengini ve sağlıklı faydalarını çorbaya geçirir. İçeriğindeki antosiyaninler ve betalainler, vücuda güçlü antioksidanlar sunarak bağışıklık sistemini desteklerken doğal nitratlar içerdiği için, kan basıncını düşürmeye ve kaslara kan akışını artırmaya yardımcı olur. Özellikle sporcular için oldukça faydalı olan borş çorbasının ana maddesi olan pancar,  A ve C vitamini, demir ve magnezyum mineralleri bakımından zengindir. Bu besleyici içerik, soğuk havalarda vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar ve vücut direncini artırmaya yardımcı olur. 

SOĞUK HAVALARDA İDEAL TERCİH 

Borş çorbası Rus ve Ukrayna mutfağında sıklıkla tüketilirken özellikle kış mevsiminde soğuk havalarda tercih edilen bir çorbadır. Hem vücuda enerji verir hem de soğuk algınlığına karşı koruyucu özellikler gösterir. Pancar ve diğer kök sebzeler sindirimi kolaylaştırırken sindirim sistemini rahatlatır ve uzun süre tok tutar. Çorbanın içinde yer alan taze dereotu ve maydanoz da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan vitamin ve mineralleri sağlar.

ZENGİN LEZZET AROMASI 

Borş çorbası aynı zamanda kremayla veya ekşi krema ile zenginleştirildiğinde hem lezzet açısından daha yoğun bir hal alır hem de sindirimi kolaylaştırır. Ekşi krema, çorbaya kremamsı bir doku kazandırırken, bağışıklığı destekleyen probiyotikler içerir. Öte yandan koyu çavdar ekmeğiyle servis edilen borş, vücudu dengede tutan ve enerji veren bir öğün sunar.