Kıdem tazminatı, işçinin, çeşitli nedenlerden dolayı işinden ayrılırken, çalıştığı yıllar için işveren tarafından ödeniyor. OVP'deki hedefler arasında yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sonrası kıdem tazminatı tartışmaları yeniden gündeme geldi.
KIDEM TAZMİNATI KALKIYOR MU?
Ekonomide üç yıllık dönemi kapsayan yeni Orta Vadeli Programı'na (OVP) göre, Otomatik Katılım Sistemi'nin ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak.
Hayata geçecek olan bu sistem ile kıdem tazminatının da yeniden düzenlenmesi bekleniyor.
Bu sistem hayata geçerse de, çalışan artık kıdem tazminatını işten ayrılırken toplu olarak değil, emeklilik döneminde aylık ödeme şeklinde alacak.
Ancak şöyle bir tehlike var: Mevcut emekli aylığının yanında alınacak bu tutar, ikinci bir emekli maaşı gibi lanse edilip çalışanın lehine bir durum gibi gösterilse de hem işçinin kıdem tazminatı ile hak ettiği toplu para imkânı elinden alınmış olacak hem de işverenin ödemesi muhtemel düşük oranlı prim nedeniyle işçinin eline düşük bir rakam geçecek.
"KIDEM TAZMİNATINA ÇÖKME PLANI"
TES'in yeniden gündeme gelmesiyle birlikte kıdem tazminatı tartışmaları derinleşirken Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda "Kısa ve öz: Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) kıdem tazminatına çökme planıdır!" dedi.
TES'in sosyal güvenlik sistemi ve kıdem tazminatı için ciddi bir tehlike olduğunu belirten Çelik, şu ifadelere yer verdi:
"İkinci emeklilik maaşı" gibi pazarlanmaya çalışılan bu model gerçekleşirse mevcut kamusal emeklilik sistemi ve aylıkları daha da kötüleşebilir ve emekli aylıklarının iyileştirilmesi yerine "ikinci emekli maaşı" aldatmacası öne çıkarılabilir. Sosyal güvenlik sisteminin bireyselleşmesinin, özelleştirilmesinin önü açılabilir.
"İKİNCİ EMEKLİ AYLIĞI İDDİASI ALDATMACA"
Tamamlayıcı emeklilik sistemi için öngörülen prim kesintisi ile ikinci bir emekli aylığı almanın mümkün olmadığını ve kıdem tazminatının aylık harçlığa dönüşeceğini söyleyen Çelik, "Halen SGK'de yüzde 20 olan uzun vadeli sigorta kolları prim oranları ve kamu katkısı ile ile ödenen aylıklar ortada iken çok daha düşük kesinti oranlarıyla ikinci emekli aylığı iddiası tam bir aldatmacadır" dedi.
Çelik, hükümetin bir yandan kıdem tazminatını tasfiye etmek bir yanda da düşük emekli aylıklarına verilen tepkileri bertaraf etmek için bir taşla iki kuş vurma planı içerisinde olduğunu söyledi.