Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı döneminde Artvin’de silahlı saldırıya uğradı. Bir jandarmamız şehit oldu. Ankara’nın Çubuk ilçesine bağlı Akkuzulu Köyü’nde katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğradı. Linçten güçlükle kurtarıldı. Sığındığı binanın yakılması için bağırıp çağıranlar oldu. Yaşananları ayrıntılı olarak anlattığı ve bakanın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdiği için Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, dönemin Bakanı Süleyman Soylu tarafından görevden alındı.

Kemal Kılıçdaroğlu, ilgili yasaya göre, “Yüksek Güvenlikli Devlet Koruması” altında tutuluyor. Toplam yedi koruma bulunuyor. Korumalar dönüşümlü olarak çalışıyor. İl dışına gittikleri zaman diğer kamu görevlileri gibi devletten harcırah alıyor. Yani diğer koruma görevlilerinin durumu neyse, onlar da aynı esaslara tabi.

YEMEK KESİLİNCE, ARAÇLAR GÖNDERİLDİ

Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlıktan ayrılmasından sonra CHP Genel Merkezi, Kılıçdaroğlu ve korumaları için iki araç tahsis etmişti. İddia o ki, genel merkezin korumaların yemeğini kesmesi üzerine, Kılıçdaroğlu da iki aracı iade etti. Kılıçdaroğlu’nun Koruma Müdürü Cihangir Sağıroğlu’na sordum. Sağıroğlu, “Bizim, Parti Genel Merkezi’nden yemek talebimiz yok. Ayrıca Parti binasına girişimiz de kartlarımız iptal edildiği için mümkün değil. Sadece, Sayın Kılıçdaroğlu’nun makam şoförü partinin kadrolu elemanı. Parti çalışanı ile devlet memuru karıştırılmamalı. Partinin tahsis ettiği iki aracı talimat üzerine iade ettiğimiz için şoför de partiye döndü. Bizim, dün olduğu gibi bugünde araç-yemek diye bir sorunumuz yok. Bu konu çok yanlış anlatıldı. Araçları gönderdiğimiz öğrenilince, sıradan vatandaşlarımızdan bile bize araçlarını tahsis etmek isteyenler oldu” bilgisini verdi.     

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in talimatıyla araçların çekildiği izlenimi verildi. Bu gelişmeleri CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e sordum. “Bütün samimiyetimle söyleyeyim” dedi ve süreci şöyle anlattı:

“Önceki genel başkanlara partinin araç verme gibi bir geleneği yok. Devir-teslim sırasında Sayın Kılıçdaroğlu’na, ‘Sizin bir vakıf kuracağınız, bir ofis açacağınız düşünülüyor. Sizin tutacağınız ofisin kirasını ödeyelim, iki tane birisi Meclis’te birisi Genel Merkezde özel kalem müdürünüz var. Hangisini ya da ikisini birden arzu ederseniz görevlendirelim. Hem araç hem de koruma ekibiniz devam etsin. Koruma ekibi ve sizin için de araç verelim’ dedim. Ofis işini çözdüklerini ama diğerlerinin olabileceğini söyledi. Verildi ve 10 aydır hiçbir sorun olmadan işliyordu.

YEMEK PARASI ÇOK

Yaptırdığımız anketlere çok para verdiğimiz için son iki ayda maddi yönden sıkıntı olduğu belirtildi, ‘Hem sizin korumalar hem Kemal Beyin korumalar Ankara’dayken yemek faturası getiriyor. Sizin ki biraz daha az, Kemal Beyin biraz daha çok olmak üzere acayip yemek faturaları ödüyoruz. Sonradan öğrendik ki korumalar ofiste duruyor, ama yemeğini parti ısmarlıyor. Bakın Ankara dışında anlıyorum ama bu partide yemek çıkıyor. Sizin korumalar üçüncü katta, Kemal Beyin korumaları da bir kilometre ötede ofiste oturuyorlar. Eski il başkanımızın yemek fabrikasından maliyetine yemek geliyor. Kemal Beyin koruma müdürünü ben arasam, sizinkini de siz arasanız da yemeği buradan yesinler. Masrafımız azalır’ dedi.

Ben bu işe karışmayacağımı söyledim. Genel merkezdeysek ben de, özel kalemimde karavanadan yiyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Özgür Karabat, Kılıçdaroğlu’nun koruma Müdürünü aramış. ‘Ankara dışındayken tamam ama Ankara içindeyken çok yakınsınız nöbetleşe gelip merkezde yiyebilirsiniz ya da paket olarak yollayabiliriz’ diyor. İl dışına gittiklerinde şoförün, korumaların harcamalarının hepsini ödüyoruz. Deniz Bey’e bir araç verilmedi bu partide.

BU YAPILAN OLACAK İŞ DEĞİL

Biz bunu deyince oradaki bazı arkadaşlarımız ‘Vayy korumaların yemeğini kesiyorlar’ deyip koruma aracını, makam aracını getirip ‘Hiç birini istemiyoruz’ deyip iade ettiler. Bu olacak iş değil.

Bu bütün şeffaflığıyla duyulsa Kemal Bey’e yaramaz. Kemal Bey mütevazılığı ile tutumluluğu ile bilinen, kullanılmış kağıtların arkasına not tuttuğu için esprisi yapılan bir adam. Koruması bilmem nesi toplam şu kadar maliyeti var diye duyulsun istemez yani. Bunları dolaşıma sokanlar, tartıştıranlar Kemal Bey’in dostu değil.

Parti hesaplarını inceleyen kuruluş, ‘Önceki Genel Başkanın koruması, temsil -ağırlama giderlerini karşılayamazsınız’ demez. Bütün dünyadaki güçlü yapılarda mevcut, gelecek, geçmiş başkan diye yapılar var. Partiye ait araçlar aynı yerden benzin alıyor. ‘Bunu Kemal beye aldık’ diye bir ayırım yok. Partiye kesilen yemek faturası da aynı. Bu hiç kimseye yaramadı. Tutular gündeme taşıdılar.”

KILIÇDAROĞLU İLE KONUŞTU MU?

CHP’nin 6. Genel Başkanı’nın, genel merkeze muhalif bir tutum izlediği için böyle olayların yaşandığını söyleyenler de var. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e, “Tahsis edilen araç ve korumaların yemeği konusunu Kemal Bey’le konuştunuz mu?” diye sordum. Şu karşılığı verdi:

“Bu konuda benim konuşmam doğru olmazdı. Baktım araçları iade ediyorlarmış. Bir arkadaşımızı, Kemal Bey’in yakın bir arkadaşı aradı. Kemal Bey’e iletilmek üzere selamımla ‘Kaç koruma varsa onların yemeğini Parti’den yollayalım. Lütfen bu arabaları iade etmeyin bizim böyle bir talebimiz yok’ dedim. O arkadaş da Kemal Bey’le konuştu. Ancak araçlar iade edildi.”

Korumaların yemeği, araçların iadesi konusunda anlatılanlar bunlar.