Türkiye'nin önde gelen zahter üretim merkezlerinden Hatay'ın Altınözü ilçesinde hasat dönemi başladı. Koz Kalesi'nde yetiştirilen bu değerli kekik türü, kilosu 270 liradan satılıyor. Bölgedeki çiftçiler ve emekçi kadınlar için önemli bir gelir kaynağı haline gelen zahter hem doğada yetişen hem de tarlalarda planlı şekilde üretilen ürünler olarak öne çıkıyor.
Çiftçi Mehmet Ali Yılmaz, 25 dönüm arazisinde yetiştirdiği zahterlerin hızlı bir şekilde alıcı bulduğunu ve sezonun ilk günlerinden itibaren büyük bir ilgi gördüğünü belirtti. Yılmaz, Koz Kalesi zahterinin ülke çapında tanınmaya başladığını ve büyük talep gördüğünü ifade etti.
Öte yandan zahter üretiminin sürekli gelişmesi için tarlasında güneş panelleri kullanarak elektrik üretip sulama sistemini çalıştırdığını belirtti. Yılmaz, zahter hasadının ağustos ayına kadar devam edeceğini ve bu yılki hasadın oldukça verimli olduğunu da sözlerine ekledi.
"GÜNLÜK YAKLAŞIK 60 KİLOGRAM ZAHTER TOPLAYABİLİYORUZ"
Zahterin her alan değerlendirilebildiğine dikkat çeken Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:
"Bu şifa zahter Türkiye'nin her yerine gönderiliyor. Yetkililerden isteğimiz, bölgemizin bu değerli ürüne sahip çıkması, bir kooperatifin kurulması ve zahterimizin hak ettiği değerde satılmasıdır. Köyümüzün geçim kaynağı tamamen zahtere bağlı. Günlük yaklaşık 60 kilogram zahter toplayabiliyoruz ancak ramazan şu an biraz daha düşük. Herkes için bereketli bir sezonluk olması. Zahter yemekten kozmetiğe, gıda yapısından saç bakımına kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Taze olarak salatalarda, yemeklerde kullanılabildiği gibi kuru veya salamura halinde de tüketilebiliyor. Zeytinyağı ile çok güzel bir uyumu var."