Türkiye'nin birçok bölgesinde ekilen safran, kasım ayı itibarıyla tarlalardan toplanıyor.
Baharat ve yağ olarak tüketilebilen ve ender rastlanan ürünün kilogram fiyatı geçtiğimiz yıl 300 bin lirayı bulurken, bu yıl 450 bin liradan satışa sunulmakta. Dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen servet değerindeki ürün, maddi değeri nedeniyle hırsızların da bir numaralı hedefi haline gelmiş durumda.
JANDARMA 24 SAAT NÖBET TUTUYOR
Karabük'te başlayan hasadın son günlerine gelinirken, sağlığa yönelik faydaları saymakla bitmeyen safranın güvenli bir şekilde satışa sunulması için askerler tarlalarda devriye geziyor.
Zaman zaman drone kameraların uçurulduğu tarlalarda güvenlik önlemleri son seviyeye yükseltilirken, çiftçiler hırsızlık vakalarına karşı jandarmanın sağladığı destekten memnun olduklarını belirtmekte.
KİLOGRAMI 450 BİN LİRADAN SATILACAK
Üreticiler, bu hafta itibarıyla son kez tarlaya çıktıklarını söyleyerek, kış soğukları bastırmadan tüm mahsulü toplamayı istediklerini belirtti. Safran üreticisi İsmail Yılmaz, havaların serin seyretmesi nedeniyle çiçeklenmenin erken başladığını belirterek, "27 dönümde safran üretiyorum. 20 kilogramın üzerinde bir hasat bekliyorum. 2023'te 320 bin liradan sattık kilogramını, 2024'te bu 400-450 lira olacak." dedi.
Yılmaz, safran tarlalarının, Safranbolu turizminin yeni destinasyonu haline geldiğini dile getirerek, "Safrana meraklı insan çok. Safranbolu zaten turizmiyle yeterli misafiri çekiyor. Safran tarlalarını görmek isteyenler dolayısıyla bu misafir sayısı daha da artıyor. Safranbolu safranı, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almasından sonra dünyada bilinir hale geldi. Bunun etkisi çok büyük. İlçemize safranı görmeye gelen çok sayıda misafirimiz var. Gelen misafirler burada birkaç gün kalıp bizimle çiçek topluyor, fotoğraf çekiyor. Kokusu çok güzel safranın, bunun için bile gelen ve kalan oluyor." diye konuştu.