Karabük'ün mucize bitkisi safranın üretiminde gerçekleşen yükseliş çiftçiyi de valiyi de mutlu etti. Bu sene 44 çiftçinin 104 dekar arazide yetiştirdiği safranın üretimi 50 kilograma yükseldi, Karabük Valisi Mustafa Yavuz, yetiştiricileri tebrik etti.

Safranbolu ile özdeşleşen ve bir süre önce Avrupa Birliğince coğrafi işaretle tescillenen, ağustosta ekilen bitkinin hasadı sona erdi.

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabildiği belirtilen safran, kilogramı 450 bin liradan alıcı buluyor.

HASILAT KATLANDI

Mor ve hoş kokulu çiçekler açan, 15-30 santimetre uzunluğundaki safrandan geçen yıl 35 kilogram ürün elde edilirken, rekolte bu sene ekim alanının 81 dekardan 104 dekara çıkmasıyla büyük bir artış göstererek 50 kilograma çıktı.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, AA muhabirine, "Üretim ve rekolte de güzel. Geçmiş yıllarda 30-35 kilogram civarında ürün elde ediliyordu, bu sene 50 kilogramın üzerinde. Önümüzdeki yıllarda Safranbolu safranının yanına yeni ürünler ekleyerek Karabük'ümüzün gelişmesi, kırsal kesimden ve tarımdan gelir elde etmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor."

Üretici İsmail Yılmaz da safran hasadının sonuna gelindiğini dile getirdi.

Ekim ayının ilk haftasında safranın çiçeklenmeye başladığını anlatan Yılmaz, "Bugünlerde de çiçeklenme sona erdi. Sahamızı misafirlerimize kapattık. Bundan sonra sahada safran yumrularının bakımını yapacağız." diye konuştu.

BİR ŞEHİRDE DAHA ÜRETİM BAŞLANMIŞTI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde görevli akademisyenler, deneme amacıyla ekimini yaptıkları, "altın bitki" olarak da adlandırılan safranın kentin iklimine uyum sağladığını belirledi.