Ekim ayına girilmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında ani düşüşler görülürken, yaz aylarında doğalgaz bedeline yapılan yüzde 38 zam vatandaşın kış öncesi fatura derdine düşmesine neden oldu. 

Özellikle eski tarihli doğalgaz peteklerinde yaşanan performans kaybı, evin yeterince ısınmamasına neden olurken, odaları ısıtmak için kombiyi daha yüksek derecelerde çalıştıran vatandaşlar binlerce lirayı bulan doğalgaz faturaları ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için önemli uyarılarda bulunan tesisat ustaları, doğalgaz peteklerine uygulanacak birkaç basit işlem ile ısınma performansının iki kat artırılabileceğini belirtti. 



Uzun süredir aynı petekleri kullanan vatandaşların evlerinin yeterince ısınmadığına yönelik şikayetlerinin ardından açıklamalarda bulunan kombi ustaları, kış soğukları bastırmadan önce kalorifer peteğine uygulamanız gereken işlemleri sıraladı. İşte ekim ayında daha iyi ısıtması için peteklerinize yapmanız gerekenler...

GEREKLİ MALZEMELER

Öncelikle petekler, oldukça büyük ve karmaşık şekilde tasarlanmış araçlardır. Bu nedenle bakım işlemi için çeşitli aletlere ihtiyaç duymaktasınız. Kalorifer peteklerinin performansını artırmak için ihtiyacınız olanlar elektrikli süpürge, İngiliz anahtarı, tornavida, pense, kova, kullanılmayan bir örtü, havlu, bulaşık süngeri, toz bezi, çamaşır suyu ve yüzey temizleyici olarak öne çıkmakta. 

- Kaloriferleri Tamamen Kapatın 

Temizlik işlemi öncesinde kalorifer peteklerinin tamamen kapalı olduğundan emin olun. Bu adıma dikkat edilmemesi halinde peteklerin içerisinden yoğun miktarda sıvı akacak ve pis su etrafın kirlenmesine yol açaktır. 

- Kalorifer Kapağını Çıkarın 

Sökme işlemine ilk olarak kalorifer kapağından başlamalısınız. Peteklerin üzerinde yer alan ızgara şeklindeki kapağı çıkardıktan sonra kaloriferin alt kısmına bir örtü sermeniz gerekmekte. Bu örtü, temizlik sırasında tozların parkelere ve halılara dökülmesine engel olacaktır. 

- Elektrikli Süpürgeyi Çalıştırın 

Ortalama boyut ve güce sahip bir elektrik süpürgesi, petek temizliği için yeterli olacaktır. Petek araları oldukça sık ve dar bir yapıya sahip olduğundan, insan elinin uzanamadığı bölgelerde elektrik süpürgesinin vakumlama gücünden faydalanabilirsiniz. Daha sonrasında temiz bir bezi, uzun bir çubuğa sarabilir ve peteğin iç kısmını silerek temizlikte son aşamaya gelebilirsiniz. Temizliğin ardından paslanmaların önüne geçmek için kuru biz bez yardımıyla nemli bölgenin üzerinden tekrar geçmeniz tavsiye edilmekte. 

- Peteğin Kapağını Kapatın 

Temizlik işlemi bittikten sonra mutlaka kalorifer peteğinin kapağını kapatmalısınız. Kapağın tamamen kapandığından emin olmamanız halinde, ısı kaybı yaşanmaya devam edilecek ve odadaki toz ve kirler kalorifer peteğine daha rahat nüfuz edecektir.