Kış aylarında, vücut ihtiyaçlarını farklı şekilde karşılar ve sağlıklı beslenmenin önemi daha da artar ancak mevsim dışı gıdaların tüketilmesi besin değerlerinin bozulmasına neden olur. Özellikle mevsim dışında satılan bazı gıdalar, uzun taşıma süreleri, depolama yöntemleri ve işleme süreçleri nedeniyle sağlıklı alternatiflerle kıyaslandığında önemli ölçüde besin kaybı yaşayabilir. Bu yüzden özellikle kış aylarında tüketmemeniz gereken gıdalar vardır. İşte kışın marketten alırken bir kez daha düşünmeniz gereken gıdalar:
-Paketlenmiş yeşillikler daha uzun süre taze kalabilmesi için işleme tabi tutulur ve bu işlemler özellikle vitamin C içeriğini ciddi şekilde azaltır. Özellikle bu aylarda kara lahanayı tercih edebilirsiniz. Kara lahana kalsiyum, potasyum ve A vitamini açısından zengindir. Bu sebzeyi salatalara taze olarak ekleyebilir ya da limon suyu ve deniz tuzu ile masaj yaparak daha lezzetli ve yumuşak hale getirebilirsiniz.
-Kışın marketlerde satılan kuşkonmazlar genellikle ithal edilir. Bu yüzden kuşkonmazlar, lezzet ve dokusunu kaybeder ve işlenmiş olurlar. Kuşkonmaza alternatif olarak Brüksel lahanası yemeyi tercih edebilirsiniz. Brüksel lahanası, kanserle mücadelede etkili olup, C vitamini ve K vitamini açısından zengindir ve sindirimi kolaylaştırır.
-Kış aylarında satılan taze bezelyeler genellikle nişasta oranı yüksek, lezzetini kaybetmiş ve tatlılıktan uzak olabilir. Bu yüzden taze bezelye yerine dondurulmuş edamame tüketebilirsiniz. Yüksek protein içeriği ve lif oranı ile dondurulmuş edamame, kalp sağlığına faydalıdır ve sindirim sistemini destekler. Öte yandan kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
-Marketlerde satılan domatesler genellikle kış ayı olduğu için yumuşak ve tatsız olurken, tat ve besin değerlerini kaybetmiş olabilirler. Bunun yerine yaz ayında hazırladığınız konserve domateslerinizi tercih edebilirsiniz.
-Şeftali, yazın lezzetli bir meyve olmasına rağmen, kışın ithal edilir ve lezzetini kaybetmiş olabilir. Bu aylarda özellikle cennet hurmasını tercih edebilirsiniz. Cennet hurması A ve C vitaminleri, potasyum ve lif içeriği ile kış aylarında sağlıklı ve tatlı bir alternatif olarak olarak ortaya çıkar.
-Mevsim dışında ithal edilen mısırlar, tatlarını kaybeder ve nişasta oranları da artışa geçer. Bunun yerine dondurulmuş mısır, doğal olarak lutein ve zeaksantin içerir. Göz sağlığını koruyan bu antioksidanlar, taze mısıra göre daha uzun süre saklanabilir.
-Kış aylarında çilek, yazın sunduğu taze, tatlı ve renkli lezzetlerden çok uzaktır. Taze çilekler, uzun mesafelerden getirildiği için lezzet kaybı yaşar. Eğer canınız çilek çektiyse dondurulmuş çilek yiyebilirsiniz. Dondurulmuş çilek, taze çileğe göre daha fazla C vitamini ve tat içerir, ayrıca yıl boyunca saklanabilir.
-Kışın taze olarak bulunması zor ve pahalı olan yaban mersini depolama sırasında besin değerlerini kaybeder. Dondurulmuş yaban mersini tüketebilirsiniz çünkü antioksidan açısından zengin olan dondurulmuş yaban mersini, taze halinden çok daha fazla besin değeri sunabilir.