Çoğu kişi kızarmış ekmeğin kalorisi açısından daha sağlıklı bir alternatif olduğunu düşünüyor ancak bu bilgi doğru değil. Kızartma işlemi, ekmeğin kalorisinde kayda değer bir azalma yaratmaz ancak ısıyla pişirme bir kimyasal reaksiyon olup bazı molekülleri parçalar. Kızarma sürecinde ekmeğin içeriği azalarak çıtırlaşsa da, kalori miktarı aynı kalır. 

EKMEĞİ KIZARTMAK BESİN DEĞERİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ? 

Kızarmış ekmeğin besin değeri kızartılmamış ekmekle büyük oranda aynı kalır. Kızartma işlemi ekmeğin glüten içeriğini etkilemez fakat glisemik indeksini düşürür. Düşük glisemik indeksli karbonhidratlar, daha yavaş parçalanarak kan dolaşımına daha dengeli bir şekilde glikoz salar. Bu durum kan şekeri dalgalanmalarını engelleyerek insülin direnci ve kilo alımının önlenmesine yardımcı olur. İşte bu yüzden ekmeği kızartmak aslında onu daha sağlıklı hale getirirken, glisemik indeksi düşük olan gıdalar daha dengeli bir kan şekeri seviyesine yardımcı olur.

KIZARMIŞ EKMEK SAĞLIKSIZ MI?

Kızarmış ekmek, her ne kadar bazı faydalar sunsa da aşırı şekilde kızartıldığında sağlıksız hale gelebilir. Bunun başlıca sebebi, kızartma işlemi sırasında ortaya çıkan akrilamid adlı kimyasal bileşiktir. Akrilamid, yüksek sıcaklıklarda pişirilen gıdalarda, özellikle de ekmeğin aşırı kızartılması durumunda oluşur. Araştırmalar akrilamidin yüksek seviyelerinin kanserle ilişkilendirilebileceğini gösterse de normal tüketim seviyelerinde bu konuda net bir bilgi yoktur. Akrilamid oluşumunu engellemek için ekmeğinizi aşırı kızartmaktan kaçınmak önemlidir. Hafifçe kızarmış ekmek, sağlıklı bir seçenek olarak kalır.