Yunanistan ve Çekya arasında savunma sanayiinde stratejik bir iş birliğine imza atıldı. Çekya merkezli savunma devi Czechoslovak Group (CSG), iştiraki MSM Greece aracılığıyla Yunan devlet şirketi Hellenic Defence Systems (EAS) ile ortaklık kurarak Hellenic Ammunition A.E. şirketinin kuruluşunu resmen ilan etti.
30 Ocak 2026 tarihinde Atina’da düzenlenen törenle imzalanan anlaşma kapsamında, Atina yakınlarındaki Lavrion bölgesinde büyük kalibreli mühimmat üretimi gerçekleştirilecek.
Tesislerin modern bir üretim merkezine dönüştürülmesiyle, Yunanistan’ın yerli savunma kapasitesinin artırılması ve Avrupa’nın mühimmat tedarik zincirindeki konumunun güçlendirilmesi hedefleniyor.
"MÜTTEFİKLER İÇİN ÜRETİM SÜTUNU HALİNE GELECEK"
İmza töreninde konuşan MSM Greece CEO’su Jiří Schonweitz, bu ortaklığın Avrupa savunma sanayii tabanını güçlendirmek için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, Lavrion’un müttefikler için kritik bir üretim sütunu haline geleceğini belirtti.
EAS CEO’su Hristoforos Boutsikakis ise büyük kalibreli mühimmat üretiminin yeniden başlamasının Avrupa güvenliği için stratejik bir adım olduğunu ve CSG ortaklığının gerekli teknolojik yatırımı beraberinde getirdiğini ifade etti.