Rusya'nın, Ukrayna'nın başkentine büyük bir misilleme saldırısı gerçekleştireceğini belirten Kiev'deki ABD büyükelçiliği, konsolosluğu "bir süreliğine" kapattığını duyurdu.

Açıklamada "Kiev'deki ABD Büyükelçiliği, 20 Kasım'da önemli bir hava saldırısı olabileceğine dair net bilgi almıştır.  Tedbir amaçlı olarak Büyükelçilik kapatılacak ve Büyükelçilik çalışanlarına yerlerinde kalmaları talimatı verilecektir.  ABD Büyükelçiliği, bir hava saldırısı alarmı verilmesi durumunda ABD vatandaşlarının derhal sığınaklara gitmeye hazır olmalarını tavsiye etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Bu açıklamadan sonra Kiev'deki İspanya, İtalya ve Yunanistan konsoloslukları da kapatıldı, çalışanları sığınaklara yönlendirildi. Ülkelerin vatandaşlarının da sığınaklara gitmesi tavsiye edildi.

ABD Başkanı Joe Biden'dan aldığı izinden sonra Ukrayna ordusunun, ATACMS füzelerini Rusya'nın Bryansk bölgesindeki askeri hedeflere karşı kullanmasından sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'ya karşı büyük bir karşılık verileceğini" açıkça dile getirmişti.

Bu açıklamadan sonra Ukrayna'da gece boyunca sirenler çaldı, birçok bölgeye saldırılar düzenlendi. Fakat ABD'nin beklediği saldırının çok daha büyük olması bekleniyor.

NÜKLEER SİLAH EŞİĞİ DÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün imzaladığı kararla Rusya'nın nükleer eşiğini düşürmüştü. Yeni nükleer doktrine göre Rusya; sınırlarına füze, İHA ve hava saldırıları yapılması halinde nükleer karşılık verebilecek.

Dışişleri Bakanı Lavrov, bugün yaptığı açıklamada ATACMS füzelerinin Rusya sınırları içerisinde kullanılmasını "batıyla olan gerilimi en yüksek seviyeye çıkardığını" ifade etmiş, "gerilimi tırmandırmak istiyorlar" demişti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov daha sonra Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrininin, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Batı yapımı konvansiyonel füzeler kullanmasına karşılık olarak potansiyel bir nükleer saldırı yapabileceği konusunda Batı ülkelerini uyardı.

BIDEN MAYIN DA GÖNDERDİ

ABD basınına göre ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya anti-personel mayınları da gönderdi. Amacın, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ilerleyişini durdurmak olduğu belirtildi.

ABD merkezli Washington Post'un haberine göre, Ukrayna'nın bu mayınları kendi topraklarında, savunma için kullanması bekleniyor, fakat mayınların Ukrayna'ya ulaşması halinde Rusya'nın Kursk bölgesinde kullanılması da olası.

ABD daha önce Ukrayna'ya anti-tank mayınları göndermişti. Bu mayınlar, bir insanın üzerine basması sonucu patlayacak kadar hassas değil. Anti-personel mayınları ise, bir adımın yarattığı baskıyla patlayabiliyor

ABD'li bir yetkili, Ukrayna'ya gönderilen mayınların bir süre sonra etkisiz hale gelecek nesiller için bir tehlike olmadığını söyledi.