Konya'nın yöresel mutfağında sıkça karşılaşılan tahin, sadece lezzetiyle öne çıkmıyor aynı zamanda şifa kaynağı olarak da biliniyor. Tahinin yazılı geçmişi, milattan önce 2 binli yıllara kadar uzanırken, Mezopotamya'da "Tanrıların Susam Şarabı" olarak anılan bu besin, dünyanın en eski yemek tarifleri kitabı olan Kitab Wasf al-Atima al-Mutada'da da yer alıyor.
TAHİNİN FAYDALARI
Günümüzde ise tahin hem damakları tatlandırıyor hem de içeriğindeki yüksek oranda vitamin, mineral ve antioksidan sayesinde vücudu hastalıklara karşı koruyan güçlü bir doğal destekleyici olarak öne çıkıyor.
Bağışıklığı güçlendirir ve iltihapları azaltır
Tahin, yüksek oranda E vitamini, B vitamini ve mineral barındıran susam tohumlarından elde ediliyor. Bu durum ise vücuda fayda sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlıyor ve tahindeki lignan adı verilen antioksidanlar, düzenli ve aşırıya kaçmayan tüketimiyle kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca tahin, vücuttaki iltihapları da önlemeye yardımcı olarak, çeşitli inflamasyon kaynaklı sağlık sorunlarının riskini azaltır.
Cilt sağlığı için ideal
Cilt sağlığını korumak için de tahin oldukça fayda sağlıyor. Susam tohumları, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan amino asitler, E vitamini ve sağlıklı yağ asitleri içerirken yüksek antioksidan içeriğiyle de erken yaşlanma belirtilerini engellemeye yardımcı olur.
Kalp ve karaciğer sağlığını destekler
Tahin, kalp sağlığını korumada da önemli bir rol oynarken içeriğindeki antioksidanlar, kolesterol seviyelerini dengelemeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Öte yandan karaciğer sağlığını koruyan tahin, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler.
Zihinsel sağlık üzerindeki etkileri
Tahin, içerdiği antioksidanlar sayesinde zihinsel sağlığa da katkı sağlıyor. Özellikle demans ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği düşünülüyor. Tahindeki sesamin ve sesamol adı verilen antioksidanlar, kanser hücrelerine karşı mücadele edebileceği öngörülen maddelerdir.
TÜKETİRKEN DİKKATLİ OLUN
Tahin, içeriğindeki yağ asitleri nedeniyle aşırı tüketildiğinde karaciğerde yağlanmaya yol açabilir. Karaciğer yağlanması, uzun vadede karaciğer fonksiyonlarını bozarak siroz, hepatit ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu yüzden tahin tüketimi günde 1-2 yemek kaşığını geçmemelidir.