Konya'da yaz mevsiminin ortasında meyve bolluğu yaşanması beklenirken, pazardaki fiyatlar hem tüketicinin hem de emeklilerin belini büküyor. Selçuklu ilçesindeki semt pazarına alışveriş için gelen vatandaşlar, yükselen fiyatlar karşısında çaresizliklerini dile getirdi.

'MEYVE LÜKS OLDU'

Pazardaki ürünlere tek tek bakarak alışveriş yapan emekli bir vatandaş, “100 liranın altında neredeyse hiç meyve yok. Şeftali, erik 100 lira, üzüm daha da pahalı. Emekliyiz, zar zor geçiniyoruz. Meyve almak artık bizim için lüks. Ancak tadına bakacak kadar alabiliyoruz. O da çocukların canı çektiği için” diyerek durumu özetledi.

Bir başka emekli yurttaş ise haftalık alışverişin artık sürdürülemez olduğunu vurguladı:
“Eskiden haftalık pazar yapardık, şimdi mecburen iki haftada bir, bazen ayda bir alıyoruz bazı ürünleri. Karpuz gibi büyük ve nispeten uygun fiyatlı ürünlerle geçiştiriyoruz. Üzümü ayda bir zor alıyoruz. Patates, soğan gibi ürünler olmasa elimiz kolumuz bağlı.”

Bir diğer emekli vatandaş da yaşadığı ekonomik sıkıntıyı şu sözlerle anlattı:
“Kayısı mevsimi geldi geçti ama ben sadece iki kilo alıp yiyebildim. O da zor bela. Pazar pazar dolaşıyoruz, soruyoruz ama elimiz boş dönüyoruz. Emekli maaşıyla meyve almak neredeyse imkânsız.”

Fiyatlara tepki gösteren bir tüketici de yerli üretim ürünlerin bile ulaşılamaz hale geldiğine dikkat çekti:
“Bu topraklarda yetişen bir meyveyi kendi soframıza koyamıyoruz. Her şey burada üretiliyor ama biz sadece 150-200 gram alabiliyoruz. Çocukların canı çekerse, o da tatmin etmelik. Eskiden kilo kilo aldığımız şeyleri artık gramla alıyoruz.”

Artan fiyatlar ve geçim derdi, Konya’daki semt pazarlarında vatandaşın günlük yaşamını doğrudan etkiliyor. Özellikle dar gelirli ve emekli kesim, meyve ve sebzeye erişimde ciddi zorluklar yaşıyor.