Karamuk, dikenli bir meyve olduğu için toplama işlemi eldivenlerle yapılıyor ve olukça zahmetli olduğu biliniyor.
Bir ağacın meyvelerini toplamak, genellikle 7-8 saat alabiliyor. Karamuk bitkisi de bu bitkilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Köylüler tarafından tek tek toplanan karamuk meyveleri hem taze hem de kuru olarak satılabilir ve vişne hoşafı, üzüm hoşafı gibi içeceklerde ya da tatlılarda kullanılabilir. Karamuk, tatlı ve hafif ekşi bir lezzet profiline sahiptir.
DİKENİ BİLE FAYDALI
Meyve ve kökleri genellikle kullanılan bu bitkinin, dikenleri ve yaprakları da sağlık açısından faydalı kabul ediliyor. Doğada doğal olarak yetişen karamuk, mayhoş tadıyla kaynatılarak tüketilir ve vücutta antikor üretimini destekleyerek çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği düşünülmektedir.
KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI
Soğuk algınlığına karşı etkilidir.
İltihapları iyileştirir.
Şeker hastalarına fayda sağlar.
Tansiyonu düşürür.
Kalp sağlığını korur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Enfeksiyon ve bakterileri yok eder.
Karamuk, kandaki alyuvarlar üzerinde olumlu etkisi sayesinde özellikle lösemi hastaları tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca idrar yolu iltihapları için de yararlı olduğu düşünülmektedir. Verywell, hipertansiyon hastaları üzerinde yapılan bir araştırmada, kan basıncını düşürücü ilaçlarla birlikte karamuk meyvesinin günlük olarak kullanıldığını vurgulamaktadır.
KARAMUK BİTKİSİ VE MEYVESİNİN KULLANIMI
Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulup çay olarak hazırlanabilir. Meyveler ise taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir; bu meyvelerden tatlılar, şuruplar ve hoşaflar yapılabilir. Ayrıca, yaprakları çorba ve bulgur pilavına lezzet katmak için eklenebilir.