Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinde, Magdeburg’a yaklaşık 22 mil mesafedeki Lübs köyü yakınlarında yürütülen bir orman restorasyon projesi sırasında 11. yüzyıldan kalma değerli bir hazine gün yüzüne çıkarıldı. Saksonya-Anhalt Anıt Koruma ve Arkeoloji Eyalet Ofisi’ne bağlı gönüllü arkeologlar tarafından yapılan keşifte yaklaşık 300 gümüş sikkeyi içeren tarihi bir koleksiyon bulundu.

Elbe Nehri'nin doğusunda, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yürütülen kazılar sırasında, 35 santimetre derinlikte gümüş parıltısı dikkat çekti. Bu parıltının, yaklaşık 30 santimetre genişliğinde bir toprak tabakasına sıkışmış madeni para kümesi olduğu anlaşıldı.

BİR KABIN İÇİNDE BULUNDU

İncelemeler sonucunda, sikkelerin bir zamanlar seramik bir kapta saklandığı belirlendi. Bulunan kırık seramik parçaları ile birlikte gün yüzüne çıkarılan 272 adet sikke arasında 196 adet denarii, 65 adet yüksek kenarlı pfennig ve 12 adet yüksek kenarlı obol yer alıyor. Ayrıca kümenin alt kısmında bulunan tekstil lifleri, sikkelerin ya bir beze sarılı halde ya da tekstille kaplı bir kabın içinde muhafaza edildiğini ortaya koydu.

Hazine içerisindeki en eski sikkeler, Magdeburg Başpiskoposu Gero’nun ve onun ardından gelen Başpiskopos Hunfried’in  dönemlerine ait. Koleksiyondaki en yeni sikke ise Halberstadt Piskoposu Burchard tarafından bastırılmış. Bu bulgu, hazinenin muhtemelen 1059 yılından sonra gömüldüğünü düşündürüyor.

DİNİ OTORİTENİN MADDİ ALANDAKİ ETKİSİNİ GÖSTEİYOR 

Saksonya-Anhalt Anıt Koruma ve Arkeoloji Devlet Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Bu madeni paralar sadece o dönemin yerel darphane uygulamaları hakkında değil, aynı zamanda bölgedeki dini otoritelerin ekonomik gücü hakkında da önemli ipuçları veriyor,” ifadelerine yer verildi. Paraların büyük bir kısmının kilise liderleri tarafından bastırılmış olması, Orta Çağ Almanyası’nda dini otoritenin maddi alandaki etkisini gözler önüne seriyor.