Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişiklikleri, kripto varlık transferlerine ilişkin önemli yenilikler yapıldı.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından aracılık edilen 15.000 TL veya üzeri kripto varlık transfer işlemine ilişkin mesajlarda şu ifadelerden birini kullanmak zorunda olacak:

*Gönderen kişinin adı,

*Ticaret siciline kayıtlı kişi adı,

*Diğer tüzel kişiler ve tüzel olmayan teşekküllerin varlığı tam adı,

*Fatura adresi, bunun mevcut durumda işlemiyle ilgili referans numarası,

*Adres veya doğum yeri, vatandaşlık numarası, müşteri numarası, pasaport numarası ya da vergi kimlik numarası.

Herhangi bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı nezdinde kayıtlı olmayan bir rapor gönderilir veya bu tür bir adresten alınan kripto varlıkların transferinde müşteriden, bu bilgilerden en az bir tanesi ile ilgili beyan alınacaktır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından 15.000 TL'nin altında ve alıcıya ilişkin kripto varlık transfer mesajlarında isim, ticaret siciline kayıtlı kişinin unvan, diğer tüzel kişiler ve kayıtlı olmayan tekküllerin tam adı, bütçe adresi, bunun işlemiyle ilgili referans numarası bilgilerine yer verilecektir, Ancak bu bilgilerin teyidi zorunlu olmayacak.

Uygulamada risk bireysel çerçeve müşteriden, transfer tarafları hakkında ilave bilgi ve belge talep edilecektir. Yeterli bilgi elde edilememesi durumunda transferin gerçekleşmemesi veya söz konusu finansal oluşumla yapılan uzatmanın sınırlandırılması ya da iş ilişkisine son iyi niyet hususları göz önünde bulundurulacaktır.

Uygulama 25 Şubat 2025 tarihinden itibaren başlayacaktır.

UYUM PROGRAMI YÖNETMELİĞİNE DE EKLENDİ

Kripto varlıklarının transferlerine ilişkin düzenleme, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün kaynaklarının korunmasına ilişkin düzenlemelere uyum programı hakkında yönetmeliğe de eklendi.

Aynı Resmi Gazete'de yayımlanan ve söz konusu yönetmelikte değişiklikler yapan yönetmeliğe göre, "uyum programı oluşturacak yükümlüler" olarak yönetmeliğe izin veren kripto varlıkların hizmet sağlayıcılarının kurum politikası; Terörizmin finansmanının korunması hakkında yasa ve kitle imha silahlarının kullanımının ve finansmanının korunması ile ilgili yasa kapsamındaki malvarlığının dondurulması kararlarının, uygulanması ve bunların önlenmesi risklerine yönelik olarak riskin, değerlendirilmesi, toplanma ve tükenmeye yönelik işlemler ile söz konusu yaptırımların kararlına yönelik gelişmiş kontrolleri de gerçekleştirilmektedir. Bu birlikte, elektronik transfer ile kripto varlıkları transfer mesajlarında yer alan gönderici ve alıcı bilgileri ayrıca dikkate alınır.

Finansal para biriminin kripto varlık hizmet sağlayıcılarıyla iş ilişkileri tutar ve işlem sayısı rakamını belirlemeye yönelik uygun geliştirilecek. Bu iş ilişkilerinin yapısı üst düzeydeki görevlilerin bölünmelerine bağlanacak.

MASAK ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Aynı Resmi Gazete'de yayımlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) elektronik tebligat sistemi ile ilgili usul ve esaslar hakkında yönetmelikte de söz konusu değişikliklere paralel olarak düzenleme yapıldı.

Yönetmelikle, MASAK tarafından terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında yasa çerçevesinde yapılacak tebligatların kapsamına kripto varlık hizmet sağlayıcıları da eklendi.

Yönetmeliğe göre, geçici maddeye göre, piyasa piyasası kanununun kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin geçiş hükümlerini içeren geçici 11. maddenin gizlice girildiği anda kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütülen ve bu yetenek Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) 1 ay içinde hesabın açılması için MASAK'a başvuru yapacaklar.