Kışın en çok yenen yemeklerden biri olan kuru fasulye, hem besleyiciliği hem de sofralara kattığı sıcaklıkla en sevilen yemeklerden biri. Ancak birçok kişi, fasulyenin sık sık gaz yapması nedeniyle bu lezzeti temkinli tüketiyor. Uzmanlara göreyse doğru pişirme teknikleri uygulandığında bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkabiliyor. 

PİŞİRİRKEN BU TEKNİKLERİ UYGULAYIN

Kuru fasulyeyi daha hafif hâle getirmek için uzmanların önerdiği birkaç basit yöntem oldukça etkili sonuç veriyor:

1. Kimyon ve kekik ekleyin

Kuru fasulye haşlanırken suya 1 çay kaşığı kimyon eklemek, oluşabilecek gazı önemli ölçüde azaltıyor. Kimyon gibi kekik de gaz yapıcı maddeleri parçalama konusunda son derece etkili.

2. Bir gece önceden suda bekletin

Fasulyeyi 8–12 saat önceden suda bekletmek, oligosakkaritlerin suya çözünmesini sağlayarak gaz yapma ihtimalini büyük ölçüde düşürüyor.

3. Köpüğü mutlaka alın

Haşlama sırasında yüzeye çıkan köpük, gaz yapıcı maddelerin bir kısmını içeriyor. Bu köpüğü toplamak, fasulyenin daha hafif olmasını sağlıyor.

4. Az miktarda karbonat ekleyin

Haşlama suyuna çok az karbonat eklemek, fasulyeyi daha hızlı pişirirken aynı zamanda gaz oluşumunu da azaltıyor.

 PATATESİ DÖRDE BÖLÜP İÇİNE ATIN

En pratik ve en güçlü yöntem ise haşlama suyuna dörde bölünmüş bir patates eklemek. Patates, fasulyede gaz yapan bileşenleri içine çekerek etkilerini azaltıyor. Pişirme sonunda patates çıkartıldığında, fasulyenin çok daha hafif ve sindirimi kolay bir hale geldiği belirtildi.